Hoppa till huvudinnehåll
robert downey jr vegansk bacon på rosa tallrik
Vegokoll

Robert Downey Jr. investerar i vegansk bacon

Avengers-skådespelaren Robert Downey Jr:s riskkapitalfond Footprint Coalition Ventures investerar i en startup som gör vegansk bacon. Det är New York-baserade Atlast Food Co. som producerar MyBacon, - växtbaserad bacon gjord på mycel - en ingrediens från svampar.

Hollywoodstjärnan Robert Downey Jr. har investerat stort i ett veganskt företag genom sin riskkapitalfond Coalition Ventures. Det här är en av många investerare som nyligen finansierat det veganska startup-företaget Atlast Food Co

Startupen från New York gör växtbaserad bacon av mycel, vilket är den fiberrika roten hos svampar. Produkten kallas för MyBacon och förhoppningen är att det finansiella stödet ska hjälpa Atlast att sprida sitt konsumentvarumärke MyEats.

– Vi försöker få folk som inte kommer bli vegetarianer på heltid att välja det här framför bacon. Atlast MyEats ser ut som bacon, steker som bacon, är krispigt som bacon och det knaprar i munnen som bacon. Vi tycker också att det ser ut som bacon, har Atlasts verkställande chef Eben Bayer sagt i en intervju skriver Livekindly.

Vad som skiljer Atlasts produkter från andra köttalternativ är  att det smakar och känns som bacon utan en lång innehållsförteckning. MyBacon har nämligen bara sex ingredienser: mycel, kokosolja, rörsocker, havssalt, rökarom och rödbetsjuice för att få till färgen.

Är Robert Downey Jr. vegan?

Det verkar inte vara en slump att den 56-åriga stjärnskådisen investerar just i ett växtbaserat företag.

Livekindly skriver att han tidigare har hintat om att han gått över  till veganskt, till exempel sa han att han var "going plantbased" på premiären av Dolittle i Los Angeles i januari 2020. 

Det är inte klart om Robert Downey Jr. är 100 procent vegan idag, eller om han fortfarande konsumerar animaliska produkter. Men hur det än ligger till så bidrar han till att göra det enklare för folk att hitta goda vegoprodukter. 

Målet med hans riskkapitalfond är att jobba med att hitta nya lösningar inom klimat- och miljöfrågor. Den Oscarsnominerade skådespelaren investerade nästan 10 miljoner amerikanska dollar i Footprint Coalition Ventures.

Avengers-skådisen menar att investeringar i hållbara företag är avgörande.

– Det här globala existentiella hotet är inte något som kommer att lösas genom ytlig kännedom från elitistiska megabolag. Jag tror att det skiftet måste göras genom innovation från ett brett spektrum av nya företag, sa Robert Downey Jr. när han talade på World Economic Forum i Davos i januari.

Det viktigaste du kan göra för djuren är att välja bort dem från tallriken. Få mer inspiration i brevlådan eller mailinkorgen! Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden