Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Revolutionen fortsätter: Aquafaba nu som pulver!

Bakning utan ägg hade sett väldigt annorlunda ut idag om det inte var för upptäckten av aquafaba. Tack vare den kan vi baka veganska godsaker som imponerar den mest skeptiska sötsmakaren. Men för dig som är orolig för matsvinn när du köper kikärtor för att bara komma åt spadet, kommer nu aqauafaba som pulver på burk!

Aquafaba (som inte så konstigt nog betyder bönvatten på latin) kom till i jakten på att skapa vegansk maräng. Det upptäcktes till slut att kikärtsspadet reagerade på samma sätt som ägg när det vispades!

Efter att det allra första receptet hade delats på sociala medier 2015, spred det sig som en löpeld bland veganer och äggallergiker. Sedan dess har aquafaba även börjat användas på andra sätt just för att ersätta ägg.

Receptkreatören Karolina Tegelaar som driver kakboken.se  upptäckte två år senare metoden för pösigt vispad aquafaba, som kan användas för att få till perfekta veganska mjuka kakor.

Aquafaba har minst sagt revolutionerat bakning utan ägg! 

Många har också tyckt att det är bra att verkligen ta vara på allt i förpackningen när du ändå ska tillaga något med kikärtor. Femina skriver att efterfrågan på recept med kikärtor och bönor har ökat i USA, eftersom många vill åt just spadet i första hand.

Nu vill företaget Vör Foods försöka minska det matsvinn som kan komma att förekomma när de där kikärtorna du tagit spadet från, inte används. 

De har därför lanserat aquafaba-pulver på burk! Det är alltså den torkade versionen av spadet som finns kvar från kikärtor och ger egenskaper som alltså liknar äggvita.

Foto: LetsCelebrate.se

 

Så nu går det också att använda det här kikärtspulvret  till bakning, maränger, mousse, fudge, glass, veganska mejeriprodukter, marshmallows, glasyr och majonnäs (bara för att nämna några saker).

I Sverige är det företaget Let’s Celebrate som är återförsäljare av produkten. Du hittar produkten här.

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri summa via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden