Hoppa till huvudinnehåll
Veganska satayspett med jordnötssås

Vegansk satay med jordnötssås, chiligurka och coleslaw

Dessa satayspett av vegobitar passar perfekt med vitt ris och en mumsig jordnötssås. Om du vill imponera på sällskapet serverar du dem också ihop med smakrik chiligurka och en krämig vegansk coleslaw. En perfekt rätt av avrunda veckan med! Receptet kommer från Victoria Sandström, @greenlunchbag på Instagram.

Veganiserad
Lunch
Middag

Ingredienser

4 portioner

Marinerade satayspett

1 paket vegokyckling (t.ex. Hälsans Köks filébitar)
1 tsk finhackad ingefära
2 vitlökskyftor, pressade
4 msk soja
1 msk sesamolja
1 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
3 msk råsocker
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver

Jordnötssås

1 dl osötat jordnötssmör
250 ml kokosmjölk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk finhackad ingefära
1 tsk sambal oelek
2 msk råsocker
1 msk soja
Olja till stekning
Salt (efter smak)
Limesaft (efter smak)

Chligurka

1 gurka
2 msk risvinäger
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 finskuren salladslök
1/2 tunt skivad röd chili

Coleslaw

500 g vitkål
200 g morötter
450 g vegansk majonnäs
Ca 0,5 tsk salt
Ca 1 krm svartpeppar
Ca 2 msk socker

Spett och jordnötssås

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll tillsammans med vegokycklingen i en påse. Låt marinera i kylen till vegokycklingen tinat lite. Lägg samtidigt träspett i blöt i minst 30 min.
  2. Hacka lök, vitlök och ingefära. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt sambal oelek och fräs i några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmöret och lite av kokosmjölken.
  3. Mixa samman innehållet i stekpannan med en mixer. Tillsätt resten av kokosmjölken, socker och soja. Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 min. Rör om ofta så att den inte bränner fast. Smaka av med salt och limesaft. Servera varm eller kall.
  4. Trä de marinerade filébitarna på spetten. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och kör i ugnen på 225 grader, gärna grillfunktion, i ca 15 minuter.

 

Chligurka

  1. Blanda risvinäger, socker och salt. 
  2. Skär gurkan i tunna skivor. Blanda med lagen, salladslök och chili. Låt stå i ca 15 minuter och häll av överflödig vätska innan servering.

Coleslaw

  1. Ta bort de översta bladen på vitkålen. Strimla vitkål med kniv, rivjärn eller matberedare. Skala och strimla morötterna likadant.
  2. Blanda kål och morot med salt, socker och svartpeppar i en skål. Knåda in kryddorna några minuter så att saltet tillåts mjuka upp kålen.
  3. Tillsätt majonnäsen och rör ihop till en röra. Smaka ev. av med mer salt, peppar och socker.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden