Hoppa till huvudinnehåll
Bananmuffins med aquafaba har här gräddats i minimuffinsformar i 175°C i 13-15 minuter. Godisfluff av smälta bananskumgodisar är spritsat med en rund spritstyll på en centimeter.

Veganska bananmuffins med godisfluff

Under premiären av ”Hela Sverige bakar 2020” på TV4, ska deltagarna baka en tårta som påminner om deras favoritgodis. Så därför bjuder bakboksförfattaren Karolina Tegelaar här på ett veganskt recept som hon skulle bakat om hon var med i tävlingen: Bananmuffins med godisfluff! Receptet kommer från hennes nya bok ”Vegansk bakning”.

ca 60 min
Baka

Ingredienser

8 portioner

Bananmuffins

2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
1 dl mosad banan
½ dl olja
½ dl aquafaba
½ dl vatten
ev. skivad banan

Godisfluff

65 g skumgodis eller gelégodis
2 ½ dl flytande vispgrädde

Bananmuffins

  1. Värm ugnen till 175°C. Ställ 8-9 muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Häll vetemjöl, strösocker, bakpulver, salt och vaniljpulver i en skål och rör runt så att allt blandas.
  3. Mosa bananen. Häll ner mosad banan, olja, aquafaba och vatten i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten.
  4. Häll upp smeten i muffinsformarna, fyll till 2/3 - 3/4 av formarna. Lägg eventuellt skivor av banan mitt på smeten och tryck till lätt.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 17-19 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av en muffins. Ta ut muffinsen från muffinsplåten när de svalnat något och låt kallna på galler.

Godisfluff
Nu finns flera olika sorters veganskt gelégodis och skumgodis i vanliga butiker och dessa kan användas för att göra ett mjukt godisfluff för att dekorera muffins, kakor, kladdkakor och tårtor.

  1. Klipp eller skär godiset i bitar och lägg i en liten kastrull med grädden. Smält godiset på låg temperatur under omrörning, grädden ska inte koka eftersom vegansk vispgrädde vanligtvis inte tål hög temperatur.

  2. När alla godisbitar smält ska blandningen svalna innan den vispas upp under kraftig vispning tills den är riktigt fast.

  3. Spritsa på godisfluffet på muffinsen med en spritstyll 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden