Hoppa till huvudinnehåll

Vegansk basbousa

Basbousa eller namoura är en orientalisk söt kaka gjord på mannagryn. Den anses ursprungligen komma från Egypten men är vanlig i olika varianter i hela Mellanöstern, Nordafrika och även i Grekland. Den här varianten är förstås helt vegansk, då vi t.e.x. använder soyghurt och mjölkfritt margarin.

60 min
Baka
Ramadan
Veganiserad
Nouruz
Eid al-fitr

Ingredienser

20 portioner
7 dl mannagryn
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
25 g mjölkfritt margarin
1 ¼ dl kokosflingor
1 ¼ dl finhackad mandel
3½ dl naturell sojayoghurt

Sirap

2,5 dl vatten
3 dl socker
1 msk citronsaft

Garnering

20 mandlar
  1. Blanda mannagryn, socker och bakpulver i en skål. Smält margarinet och rör ihop med mannagrynsblandningen till en smulig massa. Tillsätt kokosflingor, finhackad mandel samt yoghurt och rör ihop till en deg. Fördela degen jämnt i en smord bakform, gärna fyrkantig eller rektangulär. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 15 minuter.
  2. Skala under tiden mandlarna genom att koka upp dem i vatten och sedan ploppa ur dem ur skalet. När kakan är klar, lägg mandlarna snyggt över kakan. Tryck till lite försiktigt några gånger så att nötterna trycks ned lite och fastnar. Grädda sedan i ytterligare 25 minuter, eller tills den fått fin färg.
  3. Förbered under tiden sirapen genom att blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp tills sockret har löst sig helt. Ställ åt sidan men håll sirapen varm tills den ska användas. Ta ut kakan, skär den i rutor och fördela sirapen över kakan. Ställ in kakan i ugnen igen i ca 5-10 minuter.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden