Hoppa till huvudinnehåll
Tofufyllda piroger på en randig handduk bredvid en kavel.

Tofufyllda piroger

En god, vegansk pirogvariant som fungerar perfekt både som förrätt och huvudrätt!

1,5 h
Förrätt
Picknick
Barnvänligt

Ingredienser

Smördeg

8 dl vetemjöl
500 g mjölkfritt margarin
2 dl vatten
1 ½ tsk salt
Eller köp färdig smördeg i mataffären, de flesta smördegsplattor är, trots namnet, veganska.

Fyllning

100 g tofu
1 stor gul lök
5 klyftor vitlök
2 stycken morötter
2 stjälkar stjälkselleri
1 burk hela skalade tomater
3 dl vatten
½ dl olivolja
1 ½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk rosmarin
2 tsk oregano
3 tsk timjan
1 msk äppelcidervinäger
1-2 tsk socker
salt
svartpeppar

Smördeg

  1. Knåda samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vätskan och arbeta ihop degen. Lägg den kallt att stelna 30-60 min.

Fyllning: 

  1. Finhacka lök och vitlök och fräs på medelstark värme i en skvätt olja. Hacka de skalade morötterna och sellerin fint och rör ner i grytan. Låt allt fräsa i 2-4 minuter. Häll på tomaterna, vatten, buljong, olivolja och kryddor och låt puttra under lock på medelstark värme i ca 30 minuter.
  2. Smula ner tofun i en stekpanna med en skvätt olja och stek på svag värme i ca 15 minuter tills att tofun blivit fast och överflödig vätska dragits ur. Häll sedan tofun, äppelcidervinäger och socker i grytan och låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Pirogerna: 

  1. Medan grytan svalnar, kavla ut smördegen på ett mjölat bord och skär ut runda plattor ca 15 cm i diameter (eller använd ett runt föremål som mall som du tycker är en bra storlek). 
  2. Lägg fyllning i mitten av rundeln och vik på mitten. Använd ett finger eller en gaffel för att försluta kanterna, man kan också pensla med lite sojamjölk som klister.
  3. Pensla pirogerna med sojamjölk och strö eventuellt över lite sesamfrön. Grädda i 225 grader ca 15 min, tills pirogerna har höjt sig och är fint bruna. Servera varma eller kalla!

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden