Hoppa till huvudinnehåll
En bricka med lussebullar

Veganska lussebullar

Vad vore julen utan lite saffran? Med dessa veganska lussekatter kommer ditt kök dofta ljuvligt. Dessa Lussekatter är perfekta till första advent eller Luciafirandet.

90 min
Fika
Jul
Veganiserad
Baka
Efterrätt

Ingredienser

40 stycken

175 g mjölkfritt margarin
5 dl sojamjölk
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt
2 tsk + 1 ½ dl vit baksirap
1½ liter vetemjöl
1 påse saffran
2 tsk sojagrädde + pensling russin
  1. Smält 50 g av margarinet och tillsätt mjölken. Värm tills den blir fingervarm (37 grader).
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av margarin/mjölkblandningen och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt sedan resten av margarin/mjölkblandningen samt salt, 2 tsk baksirap och nästan allt mjöl.
  3. Arbeta samman degen ordentligt i minst 10 minuter så att degen blir ”fluffig” och släpper bunkens kanter. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa under duk ca 1 timme.   
  4. Rör ihop resten av margarinet (125 g) och 1½ dl baksirap i en annan bunke, blanda ner saffranet och 2 tsk grädde. Rör samman allt. När degen har jäst färdigt arbetar du in saffranssmeten i bunken med den uppjästa degen. Tillsätt resten av mjölet.
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på ett mjölat bord och knåda degen ytterligare. Forma sedan lussekatter. Lägg dem på en plåt och åt dem jäsa under en duk till ca dubbel storlek. Peta i russinen och pensla med grädde.
  6. Grädda i ugnens mitt i 250 grader i ca 8 minuter.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden