Hoppa till huvudinnehåll

Veganskt "kokt ägg"

Detta är ett roligt och veganskt sätt att ersätta ägg på. Det är kokboksförfattaren och vegoprofilen Karolina Tegelaar som bjuder på detta recept.

Veganiserad

Ingredienser

6 portioner

Hårdkokt gula

1 1/2 dl vegetabilisk grädde
1 msk agar agar pulver (tar man flingor är det 3 ggr så mycket som behövs)
200g hård tofu
1/2 tsk kala namak salt 
knivsudd gul färg (helst färgpulver)

Äggvita 

2 1/2 dl vegetabilisk grädde (t.ex. soja)
400 g silkestofu
1– 2 tsk kala namak salt
2 msk agar agar (tar man flingor är det 3 gånger så mycket)

Hårdkokt gula

  1. Blanda grädde med agar och koka upp i en kastrull, mosa ner hård tofu, salt och lite gul färg. Koka någon minut och låt sedan kallna.

Äggvita 

  1. Blanda grädde, silkestofu, kala namak i en kastrull och vispa ner agar agar. Tofun kommer att bli slät när du vispar.
  2. Koka upp så att agaren kan lösa sig. Smeten för vitan hälls i äggformar, de fylls först till hälften sedan klickar du i ungefär 1 tsk gula, sedan sätts locket på och de fylls upp helt.
  3. Formarna är så kallade jello molds som används för att göra gelegodis, de finns att hitta på ebay. Du kan också använda dig av en äggkopp och göra halva ägg.

    Recept av Karolina Tegelaar

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden