Hoppa till huvudinnehåll
Barbaribröd på en skärbräda.

Barbaribröd

Riktig god matbröd, recept från kokboken "Helt enkelt vegansk"

90 min
Baka
Grundrecept
Nouruz
Ramadan
Frukost
Eid al-fitr

Ingredienser

4 portioner

2 bröd

1 påse torrjäst, 14 g
1⁄2 l ljummet vatten
13 dl vetemjöl
2 tsk salt
Ingredienser pensling
1 1⁄2 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk rapsolja
1 msk vetemjöl
2 tsk vita sesamfrön
1 tsk svarta sesamfrön
2 msk mannagryn att strö på plåten
  1. Lös upp torrjästen i en bunke med fingervarmt vatten. Låt vätskan stå i fem minuter och tillsätt sen vetemjöl och salt. Knåda degen
  2. i ungefär 10 minuter. Den ska vara lite kladdig så ha inte i för mycket mjöl. 
  3. Smörj degen och en lagom stor bunke med lite olja och täck den med plastfolie. Låt jäsa i en timme. Dela degen sen i två delar och låt jäsa ytterligare en timme.
  4. Under tiden kan du blanda vatten, socker, rapsolja och vetemjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning tills sockret har smält. Låt blandningen svalna och sätt ugnen på 250 grader.
  5. Förbered en plåt med bakplåtspapper och strö ut mannagryn på plåten. Kavla ut bröden så att de är ungefär 3 centimeter höga. Ta sen en vass kniv och skär ytliga snitt på bröden.
  6. Pensla på mjölblandningen du gjorde innan och strö sen över fröna på bröden.
  7. Grädda bröden längst ner i ugnen i cirka 15 minuter tills brödet fått en vacker gyllenbrun färg. 

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden