Hoppa till huvudinnehåll
Mjukglass i rån och rå potatis uppradade mot en gul bakgrund.
Vegokoll

Potatisbaserad glass?

Veg of Lund AB har lämnat in en ansökan till Patent- och registreringsverket (PRV) avseende ett svenskt patent för en potatisemulsion som kan användas i växtbaserade glassprodukter. Bolagets avsikt är att utöka nuvarande sortiment av växtbaserade mejeriprodukter som säljs under varumärket DUG®.

Veg of Lund utvecklar unika växtbaserade livsmedel som möter konsumenternas krav på smak och hållbarhet. Bolaget har rötter i forskning vid Lunds universitet och äger patenterade metoder för att utveckla nya matkategorier inom den snabbväxande marknaden för växtbaserade livsmedel. Veg of Lunds klimatsmarta och smakrika produkter säljs i Europa och Asien under varumärket DUG®

Veg of Lunds utvecklingsarbete inom potatisbaserade livsmedel har resulterat i en stark patentportfölj som lagt grunden för bolagets växtbaserade dryck som sedan ett knappt år säljs under varumärket DUG®. Bolagets strategi är att bredda sitt produktsortiment inom kategorin mejeriprodukter och med den nu gjorda patentansökan säkerställer Veg of Lund mer specifika rättigheter och lägger grund till bolagets internationella patentansökan (PCT) för glassprodukter.

Denna vegetariska och veganska glass har en hög krämighet, vilket inte är så vanligt för vegansk glass. Dessutom smälter den relativt långsamt vilket alltid är en fördel för glassprodukter. Vi ska satsa på att få en god och klimatsmart glass som kan smaksättas för såväl vardag som till fest, kommenterar Eva Tornberg, som är uppfinnaren ansvarig för forskning och utveckling inom Veg of Lund.

Veg of Lund kommer fortlöpande att förfina processen och de olika recept som kommer att användas för tillverkningen av klimatsmarta glassprodukter. Veg of Lund har sedan tidigare patent avseende en värmestabil vegetarisk emulsion bestående av potatis och rapsolja innehållande höga halter av omega 3.

Detta är ännu ett steg i vår strategi att utöka vår patentportfölj och plocka fram nya innovativa produkter baserade på vår unika kunskap om potatis, säger Emma Källqvist, tf VD och CFO för Veg of Lund.

På jakt efter mer vegoinspiration? Ladda ner vårt inspirationsmagasin - helt gratis! Det är fullt med tips, pepp, recept och sådant du behöver för att komma igång (eller fortsätta) med ditt vegovänliga liv. Du kan få det digitalt bara ett klick bort!

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden