Hoppa till huvudinnehåll
vegansk 3D kött i två olika tallrikar och en stekpanna
Vegokoll

Nya veganska 3D-biffen är ruggigt lik kött

”Rare, medium eller 3D?”, så kanske det kommer låta på restaurangerna inom en snar framtid. Den nya 3D-biffen är helt vegansk men ser ut och smakar som kött från djur, det skriver nyhetssajten Voister.

Det växtbaserade köttet har gjort ordentlig framfart de senaste åren. I varenda matbutik i Sverige kan du hitta vegankorv, vegobullar och annat som imiterar kött, fågel och fisk utan att vara döda djur.

Det finns både de som hurrar och de som buar över detta. Vissa vill komma så långt från något som liknar animaliskt kött som de kan, medan andra vill kunna byta ut anmalier, som de fortfarande tycker smakar gott, till växtbaserat.

Därför kan vi kanske förutspå att den här nyheten kommer vara en ordentlig vattendelare. (Mer än en vattendelare till och med, kanske en vattensplittrare, eller något!)

Det är Voister som skriver att representanter från företaget Redefine Meat, vill ersätta animaliskt kött med sina nya veganbiffar. 

Och då menar de verkligen ersätta in i minsta detalj - genom att försöka imitera smak, fett, textur, blod och senor. Enda skillnaden från animaliskt kött är att de här biffarna är gjorda på sojabönor, bönprotein och solrosolja.

Foto: REUTERS/Amir Cohen

 

Biffarna tillverkas i 3D-skrivare och Redefine Meat vill utveckla dessa på industrinivå för att kunna sälja dem till köttindustrin.

I nuläget kan en maskin printa ut 6 kilo vegokött i timmen och nästa år ska en uppdaterad skrivare kunna producera 20 kilo. Men det är knappast målet. För att kunna ersätta kor, ska alla maskiner i framtiden producera upp till 250 kilo.

Företaget hoppas på att biffarna ska börja säljas på restauranger i Israel, Schweiz och Tyskland i slutet av 2020.

Om eller när 3D-biffen kommer till Sverige återstår att se, men om den gör det - skulle du våga testa?

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Få mer inspiration i brevlådan! Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden