Hoppa till huvudinnehåll
Vegansk glass från Rscued
Vegokoll

Ny vegansk glass från Rscued

Rscued släpper jättegod vegansk glass på räddade äpplen 30 procent av all frukt som odlas i världen slängs. Det är sjukt! Nu släpper Rscued - det lilla frukträddarföretaget från Helsingborg, tillsammans med Coop och Göteborgs Kex en jättegod vegansk glass med smak av äpple och kanel. Mums för magen och mums för planeten. Jackpot! Glassen tillverkas av glassmästarna Lejonet & Björnen och finns att köpa i dagligvaruhandeln.

Företaget Rscued räddar frukt och grönt som annars skulle ha kastats för att den inte passar in i den vanliga produktionen. Det är fläckiga äpplen, kantstötta päron eller bananer som blivit lite för gula. Allt som kommer in kontrolleras, sorteras och tvättas för hand. Blåmärken skärs bort. När inget mer finns att rädda fylls det på med frukt från samarbetspartners och frukträddarvänner. Det lilla som blir kvar blir till fantastisk jord. Så att ny frukt kan växa.

Att få släppa en ny glassvariant med räddade äpplen från Coop och räddade Digestivekex från Göteborgskex känns fantastiskt! Hade någon sagt det när vi stod i vårt gamla restaurangkök 2015 och fyllde 40 000 äppelmustflaskor med decilitermått och tratt hade jag bara skrattat. Men nu är vi här! Och detta är bara början, där finns så mycket bra grejer att rädda, säger Truls Christenson, medgrundare Rscued.

Glassen - som är vegansk, har smaken äpple, kanel & Digestivekex. Rscued står för frukträddarinsatsen, Göteborgs kex står för Digestivekex som gått sönder under tillverkning och Lejonet & Björnen för glassproduktionen. Äpplena kommer bland annat från Coops huvudleverantör Everfresh. Förra året räddade vi 39 ton frukt & grönt från Everfresh, merparten var äpplen. Glassen kommer att finnas på Coop, ICA och Hemköp.

Vi är väldigt glada över samarbetet med Rscued och Lejonet & Björnen. Samtidigt som vi sätter en riktigt god glass på marknaden kan vi tillvarata krossade kakor som annars hade gått till spillo. När du äter glassen gör du alltså samtidigt en insats för miljön, det är en riktig win-win, säger Susanne Wibréus, marknadschef för Göteborgs kex.

2019 släppte de deras första glass med smak av banan och nu har turen kommit till äpple, de älskade äpplena. I Sverige äter vi äpplen året runt och i snitt äter varje person 65 äpplen om året. Då finns det mycket äpplen att rädda!

Rscued och Coop delar samma vision när det kommer till klimatsmart arbete. Coop arbetar hela tiden för att erbjuda mat som är bra för våra kunder, vårt lokalsamhälle och vår planet.
säger Nichlas Olofsson, chef Inköp och kategori, Coop.

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden