
Nya kostråd 2025: Mer växtbaserat, mindre kött – en vinst för hälsa och klimat
Livsmedelsverket har presenterat uppdaterade kostråd för vuxna, med fokus på ökad konsumtion av växtbaserade livsmedel och minskad konsumtion av rött kött och socker. Dessa råd är baserade på de nordiska näringsrekommendationerna från 2023 och syftar till att förbättra folkhälsan och minska miljöpåverkan.
Huvudpunkter i de nya kostråden
- Minska rött kött: Rekommendationen för rött kött sänks från 500 gram till 350 gram per vecka, med så liten andel charkprodukter som möjligt.
- Öka baljväxter: Bönor, ärter och linser bör ätas ofta, gärna dagligen, som en näringsrik proteinkälla.
- Mer frukt och grönt: Minst 500 gram grönsaker, frukt och bär per dag rekommenderas.
- Fullkorn och nötter: Välj fullkornsprodukter vid konsumtion av bröd, pasta och gryn. Ät gärna två till tre matskedar osaltade nötter om dagen.
- Begränsa socker och salt: Håll igen på socker och salt för att främja hälsan.
Vetenskaplig grund och hälsoeffekter
Livsmedelsverket baserar sina råd på omfattande vetenskaplig evidens. Studier visar att hög konsumtion av rött kött, särskilt charkprodukter, ökar risken för tjock- och ändtarmscancer samt hjärt-kärlsjukdomar. Enligt den skulle vi få 1 600 färre dödsfall årligen om hela Sverige följde rådet om max 350 gram rött kött per vecka (1). Det handlar om dödsfall i tjock- och ändtarmscancer, kranskärlssjukdom, stroke och typ 2-diabetes.
Livsmedelsverket ökar även att den rekommenderade mängden frukt och grönt. Baljväxterna lyfts också i ett eget råd med rekommendationen att äta dem ofta, gärna varje dag. Om matvanorna blir tjugo procent mer lika råden skulle vi kunna förhindra närmare 5 000 dödsfall om året. Det här visar att även små förändringar gör skillnad.
Klimatpåverkan och hållbarhet
Förutom hälsofördelar har de nya kostråden positiva effekter på miljön. Köttproduktion står för en betydande del av växthusgasutsläppen från livsmedelskonsumtion. Genom att minska köttkonsumtionen till 350 gram per vecka och ersätta det med baljväxter kan utsläppen minska med nästan en miljon ton per år (2).
Regeringens respons och fortsatt arbete
Trots regeringens begäran om en fördjupad konsekvensanalys står Livsmedelsverket fast vid sina vetenskapligt grundade rekommendationer. Myndigheten bedömer att de föreslagna förändringarna inte påverkar Sveriges livsmedelsberedskap negativt.
Slutsats
Livsmedelsverkets nya kostråd visar att växtbaserad mat inte längre bara är ett personligt val – det är en del av samhällets gemensamma strategi för att främja både hälsa och miljö. För den som redan har börjat minska på köttet eller helt gått över till växtbaserade alternativ innebär råden en tydlig bekräftelse på att de här valen gör skillnad, inte bara på tallriken utan också i ett större sammanhang.
För mer information, besök Livsmedelsverkets officiella sida.