Hoppa till huvudinnehåll
Nike air force one
Vegokoll

Nikes berömda sneakers Air Force 1 får veganskt läder - av ananas

Nike har uppgraderat en ny version av sina populära skor Air Force 1. Dessa är helt veganska, tack vare Piñatex - ett 100% växtbaserat läder som är gjort på överblivna löv från ananas. Skorna är härligt färgglada och ingår i Nikes kollektion Happy Pineapple.

Sport- och sneakersjätten Nike har precis gett sina ikoniska sneakers Air Force 1 en vegansk läder-makeover, det skriver sajten VegNews.  Det växtbaserade läderet är gjort på Piñatex - alltså ananasblad. 

De nya Air Force 1 är en del av Nikes kollektion Happy Pineapple och även Nikes symbol och logga på skorna är gjorda på det innovativa lädret. Förutom ananaslädret består skon av korkbaserat material. 

“Den här sommaren blev precis sötare. Nike för ihop deras innovativa siluetter med smaskiga nyanser och smarta detaljer som hyllar en sommartidsvara - ananasen”, skriver Piñatex på sociala medier.

Den nya kollektionen ska finnas i flera olika färgsättningar - till exempel “Green Glow” och “Coconut Milk”.

Det här är Piñatex - växtbaserat läder av ananas

Piñatex använder biprodukter från ananasindustrin och utvecklades av den spanska designern Carmen Hijosa under 2016.

Det som används är alltså löv som blivit över efter ananasskördar. Löven görs sedan till användbart material genom att långa fiberskivor utvinns, vilka sedan tvättas, torkas i solen och sedan processas till Piñafelt.

Materialet används sedan som en bas som får ett specialiserat avslut, såsom att det behandlas med pigment och överdrag för att skapa färgglatt, hållbart och vattentätt veganskt läder.

Den här processen gör så att hela 264 ton koldioxid inte behöver släppas ut i luften, vilket det skulle gjort om 825 ton löv brändes i ananasindustrin, som det i vanliga fall skulle gjort. Förutom det så har ananaslädret samtidigt skapat en ny säker inkomst för bönder i Filippinerna. 

Sedan Piñatex lanserades har det blivit ett populärt veganskt alternativ, då fler än 1000 varumärken, såsom Hugo Boss och H&M använt det. Hotellkedjen Hilton Hotels använde materialet istället för animaliskt läder när den första helt veganska sviten i London inreddes. 

På jakt efter mer vegoinspiration? Beställ vårt inspirationsmagasin - helt gratis! Det är fullt med tips, pepp, recept och sådant du behöver för att komma igång (eller fortsätta) med ditt vegovänliga liv. Du kan få det digitalt eller skickat till brevlådan!

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden