Hoppa till huvudinnehåll
kyckling
Vegokoll

Miljoner färre kycklingar på svenskarnas tallrikar

I dagarna har ny statistik för köttkonsumtion i Sverige för första kvartal 2021 presenterats. Den visar att kycklingkonsumtionen gick ner rejält - 1,4 miljoner färre kycklingar har lagts på svenskarnas tallrikar jämfört med samma period föregående år.

Efter att skandalen från Kronfågels slakteri utanför Katrineholm uppdagades i förra veckan har många svenskar uppmärksammats om kycklingarnas situation i djurfabrikerna. Nu visar ny statistik att allt fler svenskar också fortsätter att välja bort kyckling och kött från tallriken. Det står klart när Jordbruksverket har sammanställt statistiken för första kvartalet av 2021.

Totalkonsumtionen under kvartalet låg på 18,4 kg per person vad gäller kyckling, nötkött, gris och lamm som köps, slängs och konsumeras. Under samma period förra året låg siffran på 19,8 kg per person.

Djurens Rätt har räknat ut att det innebär att minst 1,5 miljoner färre individer hamnade på svenskarnas tallrikar under första kvartalet jämfört med samma kvartal 2020, varav fler än 1,4 miljoner var kycklingar.

– Det känns fantastiskt att kycklingkonsumtionen fortsätter att gå neråt i Sverige och att fler väljer kycklingfritt på tallriken. Jag tror att det beror på att allt fler får upp ögonen för djurfabrikernas råa verklighet och därför väljer bort köttet, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Fortfarande har dock 36,4 miljoner individer, bara räknat i antal kycklingar, konsumerats av den svenska befolkningen under första kvartalet. Det visar på behovet av fortsatt minskning i konsumtionen, och att välja bort kycklingarna från tallriken gör stor skillnad.

Det bästa sättet att hjälpa kycklingarna är att ta bort dem från tallriken. Anta vår utmaning “Kycklingfri fredag” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får recept, heta tips och massor användbar kunskap, helt gratis!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden