Hoppa till huvudinnehåll
met-galan där ariana grande gör entré med en vegansk lyxrätt på en bild bredvid
Vegokoll

Met-galan 2021 väljer veganskt - med svensk toppkock i spetsen

Årets Met-gala i New York handlar om mångfald och inkludering, det betyder också att menyn är växtbaserad. För första gången sedan 1948 ska galan i september servera gäster i modebranschen en helt vegansk meny - som svenska stjärnkocken Marcus Samuelsson ligger bakom. 

Den första måndagen i maj är vanligtvis en högtid för modeintresserade. Det är då den årliga, kändistäta modefesten Met-galan äger rum. Den refereras ofta till som motsvarigheten till Oscarsgalan.

Galan arrangeras av modetidningen Vogue och är till för att samla in pengar till Metropolitans kostym- och modeavdelning. 

På grund av pandemin så ställdes galan in förra året. I början av april i år bekräftades att Met-galan blir av, dock några månader senare än vanligt, den 13 september 2021 närmare bestämt.

Varje år har galan ett tema som gästerna klär sig efter. Årets tema är amerikanskt mode utifrån de politiska och sociala förändringar som skett de senaste åren, det skriver sajten VegNews.

Även maten som serveras kommer följa temat.

– Vi tyckte det var viktigt att verkligen prata om vad som är närvarande, vad som händer, hur mat förändras i USA. Vi vill vara framtiden av amerikansk mat, av växtbaserad mat. Den konversationen händer just nu, har svenska stjärnkocken Marcus Samuelsson sagt till Bon Appétit.

En vegansk gala

I år blir det första gången sedan galan startade 1948 som en helt vegansk meny serveras.

Galaorganisatören och chefredaktör för modetidningen Vogue, Anna Wintour, gav svenska kändiskocken Marcus Samuelsson uppdraget att skapa en modern amerikansk middagsupplevelse, som matchade eventets ambitioner om större inkludering och mångfald.

Porträttbild av kocken Marcus Samuelsson

 

Marcus Samuelsson, som idag bor i New York, har valt ut ett gäng på 10 toppkockar som ska laga galamiddagen - bl.a. en annan svensk stjärnkock, Emma Bengtsson. 

Tillsammans ska kockarna presentera rätter i picknick-stil, såsom vattenmelonsallad och rostade potatishalvor.

Innan Met-galan går av stapeln, kommer kockarna och Vogue att dela sina recept på Instagram Reels under #MetGalaChefs

Den veganska menyn kommer i en tid där vi börjar se ett skifte just mot växtbaserat i galaindustrin. I januari 2020 blev Golden Globes den första prisutdelningsceromin att ta bort animaliska produkter från menyn.

Det viktigaste du kan göra för djuren är att välja bort dem från tallriken. Få mer inspiration i brevlådan eller mailinkorgen! Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden