Hoppa till huvudinnehåll
Meat me halfway
Vegokoll

Meat Me Halfway söker kompromisser mellan veganism och köttätande

Du är en övertygad vegan, men dina nära och kära ser inte vad du ser när en köttbit läggs upp på middagstallriken. Känner du igen dig? Någon som har upplevt problemet, och som letar efter lösningar på det, är Brian Kateman som agerar både regissör och huvudperson i dokumentären Meat Me Halfway.

Om du har gjort det medvetna valet att inte äta djur är det troligt att du, åtminstone stundvis, känner en frustration över att du inte kan övertyga alla andra om att fatta samma beslut. Vad är det egentligen som gör att vissa väljer den veganska livsstilen, medan andra inte alls kan tänka sig att ge upp köttet, oavsett om argumenten rör djuren, hälsan eller miljön? Och vad är det näst bästa alternativet ifall en övergång till veganism känns för avlägset? Dessa frågor försöker Meat Me Halfway svara på.

Huvudpersonen och regissören Brian Kateman berättar i dokumentären att han länge brytt sig om miljön, och om hur han blev vegetarian efter att ha lärt sig om de negativa effekter som djurfabrikerna har på klimatet. Dock verkar inte hans föräldrar vara lika övertygade om problemet, och föredrar därför att fortsätta äta animaliska produkter på samma sätt som förut, trots att faktan har presenterats för dem. För att förstå hur han ska kunna nå fram till sina nära och kära träffar Brian människor som på olika sätt är engagerade i frågan om köttets plats i 2000-talets kost.

Ett återkommande tema i dokumentären är olika personers- och organisationers syn på ett minskat köttintag kontra strikt veganism. Vissa har svårt att vara positiva till en minskning, då de menar att det alltid är fel att döda och äta ett djur, oavsett hur ofta det görs, medan andra uttrycker att en större förändring kan åstadkommas ifall många människor minskar sitt köttintag, än ifall ett fåtal människor blir veganer.

Som en organisation som alltid står på djurens sida förespråkar Djurens Rätt veganism, men ser samtidigt stora fördelar med ett minkat intag av animaliska produkter, även om det bara handlar om enskilda måltider eller veckodagar.

Miljontals djur i Sverige föds upp och dödas för att hamna på någons tallrik. Alla som väljer vego, oavsett hur ofta, är med och minskar de siffrorna. Vi uppmuntrar därför alla steg i en mer djurvänlig riktning, eftersom varje djur räknas, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Meat Me Halfway finns att se på bl.a. Google Play, iTunes, Vimeo och YouTube Premium.

Det bästa sättet att hjälpa djuren är inte äta dem. Anta utmaningen “Köttfri måndag” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får inspirerande recept, praktiska tips och massor användbar kunskap, helt gratis!

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden