Hoppa till huvudinnehåll

Matbloggaren Awesome Vegan Dad - kungen av seitan

Hans flöde på Instagram innehåller många dregel-framkallande bilder på vegansk mat. Elias Lacanne, eller Awesome Vegan Dad som han är mer känd som, berättar för Välj Vego varför seitan är så bra och hur han tog fram sin populära julskinka.  Han avslöjar dessutom sitt bästa matlagningsknep! 

bloggen och Instagram går han under namnet Awesome Vegan Dad. Hungriga följare får se inlägg med både påhittiga rätter och veganiserade klassisker. Allt från pannkakor på svarta bönor, våfflor gjorda på kikärtor till gräddig pasta och hamburgare.

Personen bakom kameran och recepten är Elias Lacanne, 38, som bor tillsammans med sin fru och deras två barn. 

- Jag arbetar som drifttekniker och matlagning är min passion. Förutom att laga mat och skriva recept så umgås jag med min familj, plockar svamp och tränar, säger Elias.

Resan för Awesome Vegan Dad började när Elias blev vegan för fem år sedan och intresset för matlagning kom till liv igen.

Foto: Elias Lacanne

- Det blev en nytändning och det var så kul att upptäcka nya maträtter, tekniker, kryddor och smaker! Jag postade väldigt mycket i FB-gruppen ”Vad lagar du för veganmat” och många där tjatade om att jag borde starta en matblogg. Så jag gjorde det! Nu har bloggen funnits i 4 år, säger Elias Lacanne.

Grejen med seitan

Elias specialitet är tveklöst att göra egen seitan som han använder i olika former, i olika maträtter. Seitan är alltså ett glutenbaserat livsmedel som används som bas i vissa veganska köttsubstitut. 

- Det är så coolt att kunna göra sitt egna vegokött! Det är billigt, massvis med protein och ger ett grymt tuggmotstånd. Gillar man att vara kreativ när man lagar mat så ska man definitiv prova att göra seitan. Det är en häftig känsla när man lyckas göra riktigt bra seitan, säger Elias till Välj Vego.

Men är det inte jättemycket jobb för att göra seitan?

-  Själva arbetstiden är inte speciellt långt, det är mer väntetid när seitanen tillagas eller när den ska marineras. Många recept går dessutom att dubbla/trippla så du får ca 2,5 kg vegokött att lägga i frysen när du är klar!

Under åren som aktiv matbloggare har han jobbat fram seitanskinkan. Den har fått många veganer att hurra av lycka över att få till en hemmagjord vegansk julskinka.

Det senaste är den fjärde versionen seitanskinka som tagits fram - mycket jobb ligger alltså bakom receptet.

Foto: Elias Lacanne

Jag vill skriva recept som alla människor kan lyckas med och som inte är svåra eller innehåller ingredienser som är svåra att få tag på. Det är en utmaning att hitta en metod som funkar för alla, säger Elias och fortsätter:

- Det här är den skinkan som flest människor tycks lyckas med och jag har fått väldigt bra återkoppling på både smak och konsistens.

Om du vill se hur det går till när Awesome Vegan Dad gör seitanskinkan 4.0, få receptet med handfasta tips för hur du lyckas. Se till att anmäla dig till vår julutmaning Skippa skinkan, så får du allt via mail!

3 snabba med Awesome Vegan Dad

Vad lagar du när du bjuder någon som älskar att äta kött på middag?

- Dan dan nudlar! Jag är 100% övertygad om att inbitna köttisar tappar hakan när dom inser hur gott sojafärs kan smaka i denna explosion av smaker! Hitta receptet här!

Vilken är den vanligaste myten du brukar höra om vegansk matlagning och hur slår du hål på den?

- Att vegansk mat är så jävla nyttig och tråkig. Som om vi bara äter sallad!? Vi äter gräddig potatisgratäng och saftiga biffar vi också!

Ditt absolut bästa matlagningstips som alla bör veta?

- Lär dig att göra din egna seitan! Det är enormt kul att kunna skapa ett vegokött som är så otroligt mångsidigt!  Du kan göra skinka, korv, färs, biffar, burgare - ja, allt i princip! Införskaffa dig en matvåg, en stektermometer och ett sätt att ånga och följ sen väl beprövade recept.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden