Hoppa till huvudinnehåll
Händer håller en svart skål med soppa
Vegokoll

Lunds Universitet börjar anamma vego som norm

Det är tydligt att vi står inför ett skifte i vår konsumtion, samtidigt som Arla öppnar upp för helt växtbaserade drycker blir normen vegetarisk på en del av Lunds Universitet.

Det är den Biologiska institutionen och Institutionen för psykologi som öppnar upp för att den som inte aktivt väljer får vegetarisk mat medan kött blir specialkost. Målet är att minska Universitets klimatpåverkan. Och medan många i vegokretsar jublar så är det en del som fortfarande höjer på ögonbrynen. Den biologiska institutionen tog beslutet vid styrelsemötet i november och Institutionen för psykologi följde efter i december. Nu hoppas styrelsemedlemmar att flera delar av Universitetet tar efter. 

Beslutet om vegetarisk mat som förstahandsval gäller i samband med institutionens egna arrangemang exempelvis internatvistelser och workshoppar eller vid catering. Och det är lakto-ovo vegetarisk som de förhåller sig till.

– Om vi inte äter lika mycket kött så minskar vår belastning på klimatet, så det här är ett beslut som får positiva effekter. Det är ett ganska enkelt steg att ta, säger Emma Kritzberg, ledamot i institutionsstyrelsen.

Välj Vego tycker att det ett steg i rätt riktning att myndigheter, som vanligen har svårt med stora förändringar, smått börjar få upp ögonen för det klimatavtryck de har och hur de bäst kan bemötta den.

Det är ju inget förbud mot kött och fisk, bara ett sätt att försöka bidra till att minska vårt klimatavtryck. Som myndighet har vi stora krav på oss att göra vad vi kan
Tobias Uller, ledamot institutionsstyrelsen

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden