Hoppa till huvudinnehåll
kyckling
Vegokoll

Linas Matkasse tar ansvar för kycklingar

I februari inledde Djurens Rätt en informationssatsning för att få Sveriges största matkasseföretag, Linas Matkasse, att ta mer ansvar för kycklingarnas välfärd. Efter några månaders intensiv konsumentupplysning antar nu Linas Matkasse en ny policy.

Djurens Rätt har under de senaste månaderna upplyst konsumenter om hur kycklingarna som hamnar i Linas Matkasse har haft det. Många har kontaktat Linas Matkasse med en vädjan om att ta mer ansvar för kycklingarna och fler än 12 000 personer skrivit under Djurens Rätts upprop till Linas Matkasse.

– Det känns fantastiskt att Linas Matkasse nu valt att lyssna på konsumenternas önskemål. Att som Sveriges största matkasseföretag ta detta beslut för kycklingarnas välfärd är viktigt för att föra djurskyddet framåt, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Matkasseföretaget meddelar att de kommer arbeta med att implementera de förbättringar som ryms inom ramen för European Chicken Commitment (ECC) samt att de ger kycklingarna rätt till utevistelse efter önskemål från konsumenter.

ECC är ett antal välfärdskriterier som tagits fram av Djurens Rätt tillsammans med ett 30-tal andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. I kriterierna ingår bland annat att kycklingarna ska få mer plats att röra sig på, inte använda sig av snabbväxande raser, att sittpinnar finns i stallarna och att skonsammare slaktmetoder används. Företagen ska ha uppfyllt kriterierna fullt ut senast 2026.

Linas Matkasse är Sveriges största matkasseföretag och blir det senaste tillskottet bland de över 200 andra företag som redan valt att jobba med ECC. Sedan tidigare har konkurrenterna Marley Spoon, Hello Fresh, Veckansmiddag, Matkomfort och Årstiderna valt att börja arbeta utifrån samma kriterier. 

Det bästa sättet att hjälpa kycklingarna är att ta bort dem från tallriken. Anta vår utmaning “Kycklingfri fredag” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får recept, heta tips och massor användbar kunskap, helt gratis!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden