Hoppa till huvudinnehåll
WunderEgg
Vegokoll

Kokta veganska ägg - finns snart på marknaden

Snart finns världens första veganska hårdkokta ägg på marknaden. Crafty Counter har tagit fram Wundereggs som ser ut som ägg från höns men som inte har något spår av djur. Äggen lanseras på marknaden i slutet på 2021 eller början på 2022.

Medan flera företag gör växtbaserade alternativ till ägg, fokuserar de flesta på det i antingen stekt, scrambled eller flytande form. Men det finns väldigt få alternativ för den som letar efter veganska kokta ägg. 

Det är här som amerikanska växtbaserade varumärket Crafty Counter  kommer in i bilden!

Crafty Counter hävdar nämligen att dess Wundereggs är det första veganska kokta ägget som ska kunna köpas färdigt att äta. 

Wundereggs är kolesterolfria och innehåller ungefär samma mängd mättat fett som ägg från höns. Äggen har äggvita och äggula som består mest av cashewnötter och mandlar. Andra ingredienser är probiotika, kokosmjölk, agar agar, näringsjäst, gurkmejaextrakt och svart salt. 

En anledning till utvecklingen av produkten är grundaren Hema Reddy längtan efter ägg. I en intervju med sajten FoodNavigatorUSA berättar hon om det.

– Jag älskar ägg. Min favoritfrukost var avokadotoast med stark sås, gurka, getost och skivat ägg. Men när du vet hur industriell djurhållning ser ut finns det ingen återvändo. Du kan inte få det osett. Min hjärna började gå på högvarv kring, vad kan jag göra för att skapa förändring?, säger Hema Reddy.

Äggen ska lanseras på den amerikanska marknaden senare i år eller tidigt 2022 och kommer att säljas i tvåpack, till en kostnad på ungefär 5 amerikanska dollar (ungefär 45 svenska kronor).

Tack vare högtrycksbehandlingen i tillverkningen får äggen en lång hållbarhet: mellan 90-120 dagar i kylskåp.

Senare versioner av äggen kan komma att innehålla ett ännu högre näringsvärde och andra ingredienser. Hema Reddy säger att det är möjligt att cashewnötterna och mandlarna byts ut mot ärta som bas i framtiden.

Crafty Counters hemsida går det att skriva upp sig på en maillista för att få vara bland de första att få veta när äggen lanseras.

Det bästa sättet att hjälpa djuren är inte äta dem. Anta utmaningen “Kycklingfri fredag” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får recept, heta tips och massor användbar kunskap, helt gratis!

 

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden