Hoppa till huvudinnehåll
Nuggets från KFC i en behållare
Vegokoll

KFC testar odlat kött i sina nuggets

Medan det finns gott om veganska alternativ till nuggets och efter lyckade försök av Beyond meat nuggets på flera av KFC restauranger i USA ska KFC i Ryssland nu testa odlat kycklingkött.

Det är redan i höst som KFC tillsammans med teknik från 3D Bioprinting Solution kommer att använda odlat kött till KFC i Moskva, Ryssland. Detta blir den första stora lanseringen av en kedja som serverar odlat kött enligt ett pressmeddelande från KFC,

3D Bioprinting Solutions använder en bioprinting-teknik med kycklingceller och växtmaterial, vilket gör det möjligt att reproducera smaken och strukturen på kycklingkött nästan utan att involvera djur i processen.

På KFC övervakar vi noga alla de senaste trenderna och innovationerna och gör vårt bästa för att hålla jämna steg med tiderna genom att introducera avancerad teknik i våra restaurang nätverk. Tillverkade köttprodukter är nästa steg i utvecklingen av vårt "framtidens restaurang" -koncept. Vårt experiment med att testa 3D-biotrycksteknologi för att skapa kycklingprodukter kan också hjälpa till att hantera flera övergripande globala problem. Vi är glada över att bidra till dess utveckling och arbetar för att göra det tillgängligt för tusentals människor i Ryssland och om möjligt runt om i världen ", sade Raisa Polyakova, chef för KFC Ryssland och CIS.

Och även om tekniken är lovande och involverar betydligt färre djur i processen så är Djurens Rätt försiktigt optimistiska till tekniken. 

Detta kan vara ett sätt att minska antal djur som används i livsmedelsindustrin då det involverar betydligt färre djur i processen. Men det kan eventuellt också skapa nya problem, metoden är inte fri från djur då celler måste extraheras och serum från ofödda kalvar används för cellernas tillväxt. Vi ser potential i tekniken men är försiktigt optimistiska om vad det kan innebära för djuren i framtiden. 

In vitro-kött är idag resurskrävande, och produktutvecklingen av alternativ till kött skulle därför komma längre om resurserna istället satsades på växtbaserade produkter. Återigen blir det en fråga om målgrupp och efterfrågan.

Det viktigaste du kan göra för kycklingarna är att välja bort dem från tallriken. Beställ vårt kostnadsfria inspirationsmagasin Välj vego! och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden