Hoppa till huvudinnehåll
En kvinna i ett kök som lagar mat med massa råvaror framför sig

Inget slår tahini

Kokboksaktuella Seiran Poon om frysta dumplings, suverän aleppopeppar och konsten att hitta sammetslen tahini. 

En kvinna som lutar sig mot sin hand

 

Faktaruta  
Bor: Stockholm med min make 
Gör: Matskribent, Kokboksförfattare, Fotograf & Kreatör 
Intressen: Bokläsning, yoga, meditation & mat (såklart!) 
Aktuell: Kokboken Salt & Tahini. Gröna rätter att samlas kring (Bonnier Fakta, 2024).  
Mer: @saltochtahini på Instagram och TikTok och internationella kontot @saltntahini (som tidigare hette legally plantbased) på Instagram. Har sammanlagt uppemot 420 000 följare. 

Vilka olika kulturer influerar din matlagning?  
Svensk och kurdisk i och med att jag har kurdiska rötter, via det har jag även fått in influenser från övriga Mellanöstern och Nordafrika. Hongkong-kinesisk och en del andra östasiatiska matkulturer eftersom min man har rötter i Hongkong och vi båda gillar verkligen de matkulturerna, det blir mycket japanska och koreanska influenser också. Sedan har jag även medelhavsinfluenser, främst från spanska sydkusten eftersom vi har semesterboende där och spenderar mycket tid där. 

På vilket sätt förespråkar du växtbaserad mat?  
Jag delar med mig av gröna recept men jag kommer inte med några pekpinnar, det är inte jag. Jag gillar att inspirera och inte “preacha” så att säga. Jag har alltid ätit mycket grönt och mår bra av det, tror mer grönt gör alla gott på flera vis! Flera av mina läsare har långt senare upptäckt att mina recept är gröna och sagt att de inte ens tänkt på det när de lagar maten, det är väl lite det jag är ute efter. Att inspirera brett, inte bara till de som redan äter växtbaserat. 

Ditt bästa food hack?  
Jag har alltid färdiga dumplings i frysen, släng ner i en enkel chilibuljong och maten är klar på 10 minuter. 

Varför är aleppopeppar, sumak och tahini så suveräna?  
Skulle kunna prata om det hur länge som helst! Aleppopeppar är ganska mild, den är lite salt och mals med olja så den släpper ifrån sig väldigt mycket smak. Det är det jag gillar, du kan gå på med ganska mycket utan att det blir för hett (som med andra chilisorter) men du får mycket smak. Min vardagschili som passar till allt. Sumak är syrlig och kan användas istället för eller tillsammans med citron eller andra syror. Jag gillar syrligt men tycker att det lätt blir för mycket om all syra kommer från en ingrediens, då är sumak ett perfekt komplement. Tahini är ju oslagbar! Krämig, nötig och kan användas i allt från bakverk till såser och dressingar. Men jag gillar den även som den är, tahini med någon sirap, te och bröd är en klassiker vid det kurdiska frukostbordet. Vill även poängterar att detta gäller en bra tahini, vet att flera har råkat ut för de trista versionerna som växer i munnen. Ta dig till närmsta mellanösternbutik så får du en rinnig och sammetslen tahini, till bra pris dessutom! 

Du har varit med i the Drew Barrymore Show, berätta!
Det var under pandemin. Jag hade precis lagt ut ett av mina första videorecept på legallyplantbased, klippet blev viralt och en av Drew Barrymores producenter hörde av sig och undrade om jag ville vara med med det klippet under matsegmentet. Så jag fick spela in en liten hälsning till Drew och presentera receptet, det var jättekul, speciellt för min internationella community! 

Bästa upptäckten du gjort i köket?  
Riva vitlök på rivtallrik istället för att pressa den. Vanligt kring medelhavet!

Receptrekommendation för någon som fastnat i smaklös svensk vardagsmat?  
Testa på en råvara, krydda eller smaksättare du inte använt förut, lägg till den i ett recept du redan gillar. Därifrån kan man bygga vidare och experimentera.  

Om du var tvungen att hålla dig till ett lands matkultur för resten av livet – vilket land väljer du?  
Just nu, koreansk, det där brukar variera lite! 

Ett nybakt olivbröd, vy uppifrån

Knådfritt olivbröd

Det här är ett av Seirans allra populäraste brödrecept! Det kräver minimal ansträngning men ger maximal smak. Brödet är perfekt fluffigt och rustikt, fyllt med oliver som ger extra sälta. Om du, precis som Seiran, älskar doften och smaken av nybakt bröd men föredrar att baka enkelt och utan krångel så är det här definitivt ett bröd för dig. 

Ångad broccoli på en tallrik med dressing över

Ångad broccoli med sesamdressing

Ett minimalt antal ingredienser som ger maximalt med smak är perfekt för ett näringsrikt och snabbt tillskott till i princip alla måltider. Till den här rätten funkar det bäst med sparrisbroccoli/broccolini som är extra krispig och smakrik, men det går naturligtvis att använda vanlig broccoli också. En hyllning till det enkla! 

Harissarostad blomkål på en tallrik

Harissarostad Blomkål på Sötsalt Fetakräm

Det här är en modern tolkning av traditionella medelhavsingredienser där den mer kraftfulla smaken av harissa bryts av med en mild och svalkande fetakräm. I receptet delar Seiran sitt trick på hur hon får en perfekt rostad blomkål med fin yta och mjuk insida; hemligheten är att först ånga blomkålen lätt och det gör du enkelt i en vanlig kastrull. 

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden