Hoppa till huvudinnehåll
Ett nybakt olivbröd, vy uppifrån

Knådfritt olivbröd

Det här är ett av Seirans allra populäraste brödrecept! Det kräver minimal ansträngning men ger maximal smak. Brödet är perfekt fluffigt och rustikt, fyllt med oliver som ger extra sälta. Om du, precis som Seiran, älskar doften och smaken av nybakt bröd men föredrar att baka enkelt och utan krångel så är det här definitivt ett bröd för dig. Receptet kommer från Seiran Poons kokbok Salt & tahini : gröna rätter att samlas kring.

Frukost
Snacks

Ingredienser

1 BRÖD

500 g vetemjöl eller vetemjöl special
1 tsk torrjäst
1 ½ tsk salt
5 dl vatten, fingervarmt
2 dl blandade urkärnade oliver, grovhackade
 1. Blanda mjöl, jäst och salt väl i en bunke. 
 2. Forma en liten brunn i mjölet och häll i vattnet där. Arbeta långsamt in mjölet från sidorna i vattnet med en slev. Fortsätt att arbeta in mjölet tills du har en väldigt klibbig deg. 
 3. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 16–24 timmar. 
 4. Mjöla en arbetsyta ordentligt och tippa ut degen. Lägg oliverna ovanpå, doppa fingrarna i mjöl och vik in deg från kanterna för att arbeta in oliverna. Använd mer mjöl om det är för kladdigt. Nyp ihop kanterna upptill, ytan behöver inte vara slät. 
 5. Lägg degen på bakplåtspapper, använd mer mjöl om den är för kladdig att lyfta. Täck över och låt stå i rumstemperatur 1 timme. 
 6. Ställ en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och värm ugnen till 220 grader. 
 7. Ta försiktigt ut grytan och placera degen med bakplåtspapper i den. Skär ett snitt rakt över degen. Klipp till kanterna på bakplåtspappret så att det inte bränns. 
 8. Täck med locket och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Ta av locket, ställ in en liten värmetålig skål eller panna med 2–3 dl vatten längst ned i ugnen och grädda brödet i ytterligare 20–30 minuter tills skorpan är gyllenbrun. När det är färdigt ska det låta ihåligt när du knackar på botten av brödet. 
 9. Låt svalna i minst 30–45 minuter på galler innan du skivar brödet, det kommer att fortsätta tillagas och utveckla rätt konsistens och smak, så ha tålamod! 

  Det går bra att utesluta oliverna helt eller att byta ut dem mot soltorkade tomater, se bara till att de inte ligger på ytan då de lätt bränns. Rör ihop degen på fredag kväll och njut av brödet hela helgen!

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden