Hoppa till huvudinnehåll
tre växtbaserade korvar i IKEAs bistro uppradade på disken
Vegokoll

IKEAs växtbaserade korv blir billigare än köttkorven!

Nu har den växtbaserade korven blivit billigare. Från och med igår, torsdag sänktes priset  från 10 kronor till 5 kronor. Samtidigt blir den klassiska varmkorven dyrare. Den har tidigare kostat 5 kronor, nu höjts den till 7 kronor.

Varje år säljs miljontals varmkorvar på Ikea-varuhus runtom i Sverige, och för många har det blivit en tradition att avsluta sitt besök hos möbeljätten med en korv med bröd i bistron. 

 Jag har inte exakt siffra på hur länge korven kostat 5 kronor, men vi pratar om mellan 20 och 25 år. Vi kommer fortfarande att erbjuda en korv för 5 kronor, men en vegetariskt sådan, som egentligen är en bättre produkt, säger Marcus Carlsson, ansvarig för maten på Ikea Sverige.

Det återstår att se hur kunderna kommer reagera. Men att den populära korvklassikern nu blir dyrare är en del av Ikeas satsning på att premiera växtbaserad mat, och Marcus Carlsson tror och hoppas att kunderna kommer se positivt på förändringen. 

Jag tror att fler kunder kommer testa den vegetariska korven och inse hur bra den är, men det är klart att det alltid finns någon som kommer vara missnöjd. Vi kommer fortsätta tillhandahålla de traditionella grillade och kokta korvarna, möjligheten att köpa de varianterna finns fortfarande, säger Marcus Carlsson. 

Han menar att det redan i dag finns en stor efterfrågan på vegetariskt på Ikea-varuhusen. 

Vi öppnade inne i Gallerian i Stockholm i somras, och där ser vi att en majoritet väljer plantbaserat före de traditionella rätterna. Det går mer i storstäderna, men efterfrågan ökar även i de andra varuhusen, säger Marcus Carlsson. 

Marcus Carlsson menar att förändringen går i linje med Ikeas mål om att minska klimatavtrycket och att det ska löna sig att välja vegetariskt.

Ikea har satt ett tydligt och tufft mål att senast år 2030 vara cirkulärt och klimatpositivt. Därför arbetar vi ständigt med att minska vår påverkan på vår planet, och ambitionen att öka mängden växtbaserad mat är en del i detta arbete. Och vi vet att priset är väldigt avgörande när folk ska testa på något nytt, säger Marcus Carlsson.

Sugen på att handla djurvänligt? I Djurens Rätts shop hittar du kläder, böcker, grejer till köket, affischer och massor annat. Samtidigt som du handlar stöder du vårt arbete, bra va?

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden