Hoppa till huvudinnehåll
Odlad köttburgare på grillen
Vegokoll

Ica öppnar för svenskodlat kött

Ica Sverige och scale-up bolaget Re:meat ska tillsammans utforska marknadspotentialen för svenskodlat kött. − Vår vision är att alla människor ska kunna njuta av gott, näringsriktigt och hållbart kött, säger Jacob Schaldemose Peterson, vd på Re:meat.

Ica Växa utforskar lösningar inom matproduktionen som kan minska klimatavtrycket från maten. Nu inleder man ett samarbete med Re:meat – Sveriges första bolag inom odlat kött och som har ambition att bygga storskalig lokal produktion, samt att koppla samman aktörer i hela värdekedjan.

Vi ser att odlat kött kan vara ett viktigt komplement i proteinhyllan, som har potential att göra stor skillnad för klimat och miljö – kanske till och med hälsan. Kundernas mottaglighet kommer vara avgörande och vi ser fram emot att utforska detta vidare med Re:meat, säger Maria Gustavsson, vikarierande chef innovation och konceptutveckling på Ica Sverige.

I ett första steg handlar samarbetet om att utforska konsumentens inställning till odlat kött. Tillsammans ska Ica och Re:meat definiera vilka förutsättningar som måste stämma för att skapa en efterfrågan som gör skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är redan tydligt att smak, pris och näringsvärdet på köttet kommer att vara kritiska faktorer, men det finns fler perspektiv, exempelvis hur konsumenten ser på odlat kött.

Ica och Re:meat ska genomföra en pilot för att utforska odlat kött i experimentmiljö i väntan på kommersiellt godkännande från EU. Processen bygger på en teknik där djurceller matas med näring och energi och bildar det vi kallar kött – fast i en sluten odlingsmiljö.

Vår vision är att alla människor ska kunna njuta av gott, näringsriktigt och hållbart kött. För Re:meat är samarbeten över värdekedjan viktigt för att lyckas förändra både industrin och vad konsumenten väljer att laga och lägga på sin tallrik, säger Jacob Schaldemose Peterson, vd på Re:meat.

Odlat kött, som tillverkas likt öl i bryggerimiljö, har upp till 92 procent lägre klimatavtryck än konventionellt kött. Köttet tillverkas från djurceller och erhålls som färdig köttfärs.

Anta utmaningar med appen Välj Vego! Nu blir det ännu enklare att skaffa djurvänliga matvanor! Tidigare har utmaningarna kommit som mailutskick, men nu har vi gjort det ännu smidigare att välja vego, genom att flytta utmaningarna från mailutskick till vår sprillans nya app - Välj Vego!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden