Hoppa till huvudinnehåll
Plastburk med "Toonish" i smaken tomat mot bakgrundsfoto föreställande himmel och hab, taget delvis under vattenytan.
Vegokoll

Hooked Foods lanserar den veganska tonfisken "Toonish" i butik!

Vegansk tonfisk, går det? Ja, det gör det! Hooked Foods lanserar nu produkten Toonish i smakerna Tomat, Tomat & Chili samt Tomat & Vitlök i butik runt om i landet. Hooked Foods berättar att produkten har tagits fram för att bl.a. motverka överfiske, och att många som smakat på produkten till och med tycker att den smakar bättre än vanlig tonfisk! Företaget hintar även om att vegansk lax är näst på tur!

Sedan i våras har det varit möjligt att smaka på den tonfiskliknande produkten Toonish på ett flertal restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö, men nu blir det även möjligt att köpa den i butik runt om i landet! I ett pressmeddelande säger Tom Johansson, VD och medgrundare av Hooked Foods, att många som har smakat Toonish på restaurang till och med tycker att den smakar bättre än vanlig tonfisk.

Toonish har tagits fram för att möta den växande efterfrågan på fisk och samtidigt motverka överfiske och andra destruktiva konsekvenser av fisket, som t.ex. så kallade ”spöknät” och bifångst av sköldpaddor och delfiner.

Proteinet kommer från certifierad soja och vete, och alger ger den ”fiskiga” smaken. I butik kommer Toonish att säljas i tre olika smaker – Tomat, Tomat & Chili samt Tomat & Vitlök. Produkten passar att använda på samma sätt som vanlig tonfisk, t.ex. i en pasta, sallad eller baguette.

Smakrika växtbaserade fiskalternativ kan möta den snabbt växande efterfrågan av fisk och kan produceras i stor skala utan att skada våra hav eller påverka vår hälsa negativt, säger Tom Johansson.

Toonish finns till en början att köpa på Coop och CityGross i stora delar av landet, samt på utvalda Ica- och Hemköpbutiker. Den går även att beställa via Mathem.se.

Som bonus nämner Hooked foods att de för närvarande även arbetar med att utveckla ett laxsubstitut! Vi är väldigt glada över nyheterna och kan knappt vänta på att få höra om fler veganska fisksubstitut!

Var med och driv på vegoutvecklingen! Som en del av Djurens Rätt arbetar Välj Vego för halverad köttkonsumtion till 2030. Vi vill driva på vegoutvecklingen och göra det lättare för konsumenter att välja vego. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden