Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Här är det nya veganska superproteinet Promyc

Du kanske har sett namnet Promyc börja poppa upp på olika ställen. Det nya svampbaserade proteinet som tillverkas lokalt i Sverige, är fullt med komplett protein och fibrer - redo att konkurrera med andra veganska och animaliska proteinkällor. Här reder vi ut vad det nya mystiska proteinet från svenska företaget Mycorena egentligen är för något.

Mycoprotein, Mycorena, Promyc... olika termer som du kanske börjat se lite här och var den senaste tiden. Men vad betyder de egentligen? Vad är det för något? Vad innehåller det? Vi reder ut allting här!

Mycoprotein är ett protein som görs på olika svampsorter som finns ute i naturen. Myco är grekiska för fungus, eller svamp.  Det är alltså en generell term som beskriver protein som kommer från trådiga svampar och täcker många olika svampsorter med olika karaktärer. 

Mycorena är ett företag som strävar efter att bli ett globalt proteinvarumärke och ska tillsammans med livsmedelsföretag, lansera nya co-brandade produkter. Företaget har utvecklat en patenterad process för att producera och förädla veganskt mykoprotein. Och deras produkt heter just Promyc, som allltså är ett svenskt Mycoprotein.

Foto: Mycorena

Promyc har flera hälsofördelar

Promyc produceras genom en fermentationprocess, på liknande sätt som öl tillverkas. Efteråt samlas biomassa som redan är naturligt rik på fibrer och näring. Biomassan processas litegrann och sedan testas den för att försäkra att produkten är god och hälsosam. I jämförelse med växtbaserade produkter gjorda på till exempel soja och ärta, ska Promyc vara mindre processat. 

Själva produkten har en neutral smak och en köttliknande konsistens. Den produceras lokalt och består av ett komplett protein vilket gör att det är ett mättande, hälsosamt och hållbart alternativ. Det är glutenfritt och innehåller inte heller soja, nötter eller andra vanliga allergener.

Foto: Mycorena

Promyc består alltså till största delen av protein och en stor del är också fibrer. Proteinet i produkten ska också ha högre andel essentiella aminosyror än andra växtbaserade och animaliska proteinkällor.

Dessutom är proteinet en källa till järn och ska ha flera hälsofördelar, bland annat har det visat sig att det kan kontrollera blodsockernivån. 

Mycorena arbetar med andra företag och samarbetar med ett antal producenter, bland annat Astrid & Aporna, för att kunna ta fram produkter till konsumenter. Det här är något som Välj Vego har skrivit om tidigare, då vegobullor gjorda på Promyc är på ingång.

 

- Vi är glada för att ha fått en så fantastisk start på 2021 med flera nya samarbeten. Intresset och den exponentiellt ökande efterfrågan på Promyc har resulterat i att vi har fast-trackat byggandet av vår produktionsanläggning i Falkenberg för att kunna skala upp vår produktionsvolym ytterligare och nå ut till fler kunders önskemål inom en snar framtid, säger Ramkumar Nair, VD och grundare av Mycorena till Välj Vego.

Foto: Mycorena

Nyligen gick Mycorena ut med att företaget kommer lansera en testprodukt i utvalda ICA-butiker under 2021, för att utvärdera  marknadspotentialen och möjligheten att ta konceptet vidare för en större lansering.

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden