Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Astrid & Aporna lanserar Svenska Göttbullar - baserade på nytt miljövänligt protein

Sveriges äldsta veganska varumärke Astrid & Aporna samarbetar med Mycorena AB - och håller på att ta fram nya veganska köttbullar gjorda på Mycorenas egenutvecklade mycoprotein, Promyc®. Det är ett veganskt svampbaserat protein med neutral smak och köttlik textur - med komplett protein och högt fiberinnehåll.

I december 2020 gick växtbaserade koncernen och distributionsbolaget Kale United in i samarbete med foodtech-bolaget Mycorena AB för att utveckla veganska ‘Svenska Göttbullar’ under varumärket Astrid & Aporna.

Målet är att lansera en exklusiv vegansk produkt baserad på Mycorenas egenutvecklade mycoprotein, Promyc®. De nya Promyc-bullarna utvecklas och produceras i Mycorenas nya innovationscentrum och pilotfabrik i Göteborg.

Astrid & Aporna är det äldsta och mest kända veganska varumärket i Skandinavien, som fram tills nu producerats utanför Sverige. I och med samarbetet med Mycorena, kan Astrid & Aporna göra sin första produkt helt i Sverige med svenska ingredienser och märkningen ‘Från Sverige’.

Promyc är ett veganskt svampbaserat protein med neutral smak och köttlik textur. Promyc har imponerat på kockar och matälskare vad gäller både smak och textur samt högt näringsvärde - med komplett protein och högt fiberinnehåll. Promyc är ett egenutvecklat protein baserat på en fermenteringsprocess med mycket lägre miljöpåverkan än animaliskt och även annat växtbaserat protein.

“ Astrid & Aporna har alltid försökt att ligga i framkanten när det gäller smak och nu är det kul att göra det inom teknologi också med ett nytt växtprotein. Det här bevisar också vår tes att vi kan få mer utväxling och gör mer skillnad genom att bolag i vår portfölj samarbetar med varandra för att ta fram en gourmetprodukt.”,- Grundaren till Kale United, Måns Ullerstam.

Det här är ett forskningsprojekt med syftet att skapa framtidens veganska köttbullar med svenskproducerat protein  och svenska ingredienser. Det kommer att ta tid innan vi får se bullarna ute på marknaden. Därför finns i skrivande stund inget datum för lanseringen.

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Anta vår Veganuari 2020 och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får allt från veckomenyer, inköpslistor, förslag på frukost, alternativ till mellanmål och mycket mer!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden