Hoppa till huvudinnehåll

Halloween-special: Välj Vego möter Jävligt Gott "De kunde inte ha mer fel"

Vegobloggaren som syns typ överallt nuförtiden har släppt en ny kokbok: Klassiska rätter på veganskt vis! Välj Vego hade ett Halloween-igt  snack med Gustav "Jävligt Gott" Johansson helgen till ära, om nya boken, vad som skrämmer honom och hans bästa matlagningsknep för att lyckas i köket.

Gustav " Jävligt Gott" Johansson har flera år på nacken som matbloggare och har gjort sig till ett välkänt namn i vegovärlden (och även utanför!). Vi tror att om det fanns en Walk of fame vegan edition i Sverige, skulle han nog ha en stjärna där.

Nyligen släppte han sin senaste kokbok som har ett klimatsmart fokus: Klassiska rätter på veganskt vis: hållbara recept på maten du inte kan vara utan

Jävligt Gotts melodi är helt enkelt animaliska kötträtter som blivit veganiserade och i kokboken har han utgått från sina absoluta favoriträtter.  Med kokboken vill Gustav visa att det inte är "orginalrätten" eller upplevelsen i sig det är fel på - det handlar bara om att byta ut.

Det är några enstaka råvaror vi behöver byta ut. Vi ska inte slänga ut barnet med badvattnet! Du kan behålla rätterna du älskar, men ändå äta hållbart och djurvänligt. Bra va?, säger Gustav till Välj Vego.

Foto: Stefan Wettainen

Boken är därför perfekt för den som tror att vi måste ge upp maten vi älskar för att äta mer hållbart.

-  De kunde inte ha mer fel. I den här boken finns 55 av mina absolut bästa recept någonsin samlade på ett ställe, och det är bara jävligt goda veganska versioner av rätter ni kommer känna igen! Perfekt för vegoskeptikern! Och en bibel för er som gillar det jag gör på bloggen!

Jävligt Gott svarar på 10 skrämmande snabba

Helgen till ära, passade Välj Vego på att ställa 10 snabba frågor till Gustav, i Halloweens tecken.

Vad skrämmer dig?
- Höjder! Och att något skulle hända mina barn.

Vad tycker du är läskigast i veganvärlden just nu?
- Haha, vilken fråga! Kanske folk som tycker att det är viktigare att vara perfekt än att göra skillnad.

Hur får du folk i din närhet att inse att vego inte är så himla läskigt som många verkar tro?
- Jag bjuder på jävligt god vegansk mat! Svårare än så är det faktiskt inte. De flesta har väldigt mycket fördomar om vegomat och låga förväntningar. 

 Vad vågar du säga att du är mest stolt över när det kommer till vegansk matlagning?
- Att jag har fått möjlighet att nå ut till så många människor med mina rätter och förhoppningsvis hjälpt en del personer att äta mer vego och mindre kött.

Vad i din nya kokbok kan jag laga som passar för Halloween? 
- Biff Wellington! Den går lätt att pimpa lite så det ser ut som en avhuggen arm med fingrar gjorda av korv eller smördeg. Servera med rödvissås och stekt svartkål och kalla det blod med fladdermusvingar!

(Här bjuder Gustav Välj Vegos läsare på receptet!)

Foto: Stefan Wettainen

 

Om du skulle gå runt och köra Bus eller godis- vad blir ditt bus?
Jag gillar inte att vara för elak, så kanske toapapper i träden på sin höjd? Det är ju dessutom nedbrytbart om folk inte skulle få ner det , haha

Och vilket godis hoppas du på att få?
- Jag hoppas på att få en massa tutti frutti och sånna där syrliga persikor. Det finns veganska sådana nu förtiden! Love it!

Vilket matlagningsknep borde alla våga sig på?
- Ha sojasås i allt! Och snåla inte med fettet.

Vilken produkt (och/eller redskap) vågar du inte vara utan i köket?
- En bra kockkniv! Utan den blir allt jobbigare, och du riskerar att slinta väldigt mycket lättare med dåliga knivar.

Om du fick ha en drömmiddag med 4 personer till Halloween, både levande eller döda, vilka blir det då?
- Bra fråga! Jag skulle vilja träffa Bill Gates, Elon Musk, The Rock och Greta Thunberg och snacka om hur vi kan förändra världen genom företagande, influencerskap och aktivism.

Är du sugen på att lära dig laga mer hållbart och vego med Jävligt Gott?  Se till att få hem Klassiska rätter på veganskt vis!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden