Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Hädde - ett nytt veganskt alternativ till matlagningsgrädde

Havredals lanserar ett nytt havrebaserat alternativ till matlagningsgrädde: Hädde Matlagning. I fokus för den växtbaserade produkten står naturlighet och ursprung, med 100% svenska råvaror och marknadens kortaste ingredienslista.

Havredals tar fram växtbaserade livsmedel baserade på svenska och nordiska råvaror. Visionen är att bekämpa klimatförändringar och hälsoproblemen i vårt moderna samhälle. Företaget lanserade sin första produkt, Havredryck Original, i början av 2020. Något som Välj Vego skrivit mer om tidigare. 

Nu lanserar Havredals en ny produkt: Hädden - en vegansk matlagningsgrädde. Nyheten har extra hög fiberhalt och är helt utan e-nummer, vilket ger en kort renodlad ingredienslista.

– Vi vill visa att det går att göra bra och goda växtbaserade produkter utan en rad emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Med Hädde hoppas vi kunna inspirera fler till att börja laga växtbaserat, säger företagets grundare Per-Johan Thörn i ett pressmeddelande.

Namnet Hädde är inspirerat av produktens enkelhet, samtidigt som företaget måste förhålla sig till de regler som begränsar hur växtbaserade mejerialternativ får marknadsföras i Sverige och EU, regler som riskerar att bli ännu striktare i framtiden.

– De flesta kallar vår produkt för en havregrädde men eftersom vi inte tillåts formulera oss så, blir vi helt enkelt tvungna att hitta på ett helt nytt ord. Samtidigt tycker vi Hädde låter snällt, enkelt och ligger bra i munnen – precis som produkten själv! säger Jens Johnsson, kommunikationsansvarig på Havredals.

Både Hädde Matlagning och Havredryck Original går att köpa i utvalda butiker. Hela listan över återförsäljare finns på på Havredals hemsida.

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden