Hoppa till huvudinnehåll
Torkad majs i petriskål under mikroskåp, med andra torkade vegetabiliska livsmedel runt omkring.
Vegokoll

Fermentering är framtiden?

Drömmer du också om trådig, smältbar vego-ost? Just dessa ostiga egenskaper kan i dagsläget vara svåra att replikera, men drömmen verkar nu inte vara allt för långt borta! Allt fler företag, bl.a. nederländska Fooditive Group, satsar nu på fermenteringsprocesser för att producera veganskt kasein - d.v.s. proteinet som ger animalisk ost många av sina egenskaper.

Kasein är en speciell typ av protein som traditionellt hittas i komjölk. Det är till stor del kasein som ger animalisk ost sina unika egenskaper, som t.ex. smältförmåga, ”bubblighet” och ”trådighet”. Dessa egenskaper kan, till mångas besvikelse, vara svåra för veganska ostar att replikera fullt ut – men kanske inte länge till! Allt fler företag satsar nu på fermenteringsprocesser där mikrober manipuleras att producera kasein – utan några djur inblandade!

Det nederländska företaget Fooditive Group är ett av företagen som satsar på fermenteringsprocesser för att producera framtidens hållbara mat. Företaget använder sig av ärtor som fermenteras genom en form av ”cellbaserat jordbruk”, där DNA från beta-kasein i komjölk kopieras, för att procucera veganskt kasein. Kaseinet kan sedan användas för att skapa växtdrycker, vegansk ost, yoghurt, och till och med vegokött. Genom detta hoppas man kunna eliminera djurfabrikerna från produktionskedjan.

Att tillhandahålla ingredienser som har producerats på ett hållbart sätt är den huvudsakliga nyckeln till en lång framtid som kan försörja den växande mänskliga populationen, säger Moayad Abushokhedim, VD för Fooditive Group i ett repotage av Plant Based News.

Fooditive kommer lansera sina produkter under nästa år och riktar sig till livsmedelsföretag. Enligt rykten ska flera stora spelare inom mejeriindustrin vara intresserade.

Denna typ av fermenteringsprocesser börjar i allt större utsträckning ses som en viktig del i samhällsövergången från animaliskt till växtbaserat. Bl.a. förutser Jim Mellon, multimiljonär och affärsman, att denna typ av fermentering kan leda till slutet för traditionell kött- och mejeriproduktion, förutsatt att utvecklingen ges tillräckligt med stöd.

Vi har redan produkterna. Det enda vi behöver nu är storskalighet, pengar och viljan, säger Mellon, i samma repotage av Plant Based News.

Var med och driv på vegoutvecklingen! Som en del av Djurens Rätt arbetar Välj Vego för halverad köttkonsumtion till 2030. Vi vill driva på vegoutvecklingen och göra det lättare för konsumenter att välja vego. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden