Fem nötter och frön som vi alltid vill ha hemma!
Nötter och frön är något av det nyttigaste du kan äta! Utöver att de är rika på nyttigt fett och vegetabiliskt protein innehåller de även stora mängder vitaminer och mineraler. Studier visar att ett regelbundet intag av nötter har en skyddande effekt mot flera folkhälsosjukdomar och kan göra att du lever längre.* Här tipsar vi om fem sorters nötter och frön som sticker ut som extra nyttiga, och som alltid är bra att ha hemma i skafferiet.
Valnötter
Valnötter är både vackra och goda och passar bra i t.ex. en grönkålssallad eller på ugnsrostade rödbetor med vegansk fetaost och timjan. Valnötter sticker ut bland andra nötter och frön i.o.m. sitt väldigt höga innehåll av vegetabiliska omega-3-fettsyror.
Paranötter
Vi skulle vilja påstå att paranötter är lite underskattade. Om det är så att du aldrig har smakat på en paranöt borde du definitivt testa! Då de är ganska stora kan det vara lättast att hacka dem och ha i t.ex. en müsli eller granola. Paranötter sticker ut med sitt väldigt höga innehåll av selen. I Norden har vi generellt selenfattiga jordar och vi får därför inte i oss så mycket selen från grödor som i vissa andra regioner. Genom att lägga till paranötter i din kost boostar du selenintaget.
Pumpakärnor
Pumpakärnor, eller pumpafrön som de också kallas, är fantastiska! Goda att strö över en sallad, i gröten eller i en krämig morotssoppa. Pumpakärnor har ett väldigt högt innehåll av järn, och är därför särskilt bra att äta för dig som menstruerar.
Sesamfrön
Sesamfrön säljs både skalade och oskalade. Du kanske fick höra som barn att många nyttigheter sitter i skalet på frukt och grönsaker? Samma sak gäller även här! Oskalade sesamfrön är framför allt väldigt rika på kalcium, men även på bl.a. järn, magnesium och zink. Goda att strö över asiatiska rätter eller varför inte blanda i dem i en panering?
Linfrön
Många har nog hört talas om att linfrön är bra för magen, och det stämmer! Precis som chiafrön innehåller linfrön lösliga kostfiber som bildar en gel när de kommer i kontakt med vätska, vilket hjälper mag-tarmsystemet att hålla sig i form. Dessutom innehåller de, likt valnötter, stora mängder vegetabiliska omega 3-fettsyror. Köp hellre hela linfrön än krossade, då krossade linfrön som stått länge kan innehålla cyanid.
Pssst! Ett tips är att köpa nötter som valnötter och paranötter i lösvikt i naturgodishyllan. Många gånger är kilopriset lägre jämfört med styckpåsar, och dessutom sparar du på plast.
*Flera studier och metaanalyser har undersökt sambandet mellan konsumtion av nötter och risken att insjukna i välfärdssjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, cancer och diabetes typ 2, samt total dödlighet, och dragit slutsatsen att nötter har en skyddande effekt i samtliga nämnda avseenden. Se t.ex. denna metaanalys.