EU uppmuntrar till växtbaserat för att förebygga cancer
Nyligen antog EU-parlamentet en resolution om att minska cancerfallen i Europa. Resolutionen uppmuntrar medlemsländerna att bl.a. förespråka en kost bestående av en större andel växtbaserade livsmedel som frukt och grönt, fullkorn och baljväxter samt en minskad köttkonsumtion, som en del i att motverka nya insjuknanden i cancer.
I dagsläget är cancer den andra vanligaste dödsorsaken i Europa, näst efter hjärt- och kärlsjukdomar. En fjärdedel av världens cancerfall inträffar i Europa, trots att världsdelen bara är hem till en åttondel av världens befolkning, det skriver Världshälsoorganisationen (WHO).
WHO har sedan tidigare klassificerat processat kött som bacon, skinka och korv som Grupp 1 carcinogener, vilket innebär att det finns en stark evidens för att de ökar risken för att insjukna i cancer, framförallt tarmcancer, prostatacancer och cancer i bukspottskörteln.
Flera studier har också kunnat visa att en ökad konsumtion av växtbaserade livsmedel sänker både halten av biomarkörer associerade med cancertillväxt samt den faktiska risken för cancer. Bl.a. visade en relativt nypublicerad studie i Journal of Urology att ett högre intag av växtbaserade livsmedel minskade risken för prostatacancer bland män under 65 år.
Den nya resolutionen som EU-parlamentet antagit medför en ny strategi i arbetet mot cancer, som i viss mån skiftar fokus från läkemedelstester till förebyggande åtgärder, bl.a. förespråkande av en hälsosam kost, rik på växtbaserade livsmedel som frukt och grön, fullkorn och baljväxter samt ett begränsat intag av kött.