Hoppa till huvudinnehåll
Tavla med texten protein omringad av flera skålar med olika baljväxter
Vegokoll

EU uppmuntrar att odla proteinrika växter

I en ny rapport från den Europeiska kommissionen tas det upp att växtbaserade proteinalternativ ökar i popularitet. Rapporten pekar på det spännande ekonomiska läget för växtbaserade alternativ till animaliska produkter, och listar också rekommendationer för finansiering och uppmuntring att odla proteinrika växter i Europa.

Thumbnail

I rapporten tas det upp att ungefär 93 % av alla proteinrika växter som odlas världen över ges till djur för produktion av animaliskt protein av deras kroppar, mjölk eller ägg. Mest foder med odlat protein (såsom soja) ges till kycklingar, höns och grisar, men nästan lika mycket ges också till nötkreatur.

Den ekonomiska vinsten av växtbaserade alternativ till animaliska produkter har däremot ökat med uppemot 14 % per år under de senaste åren.

För att se till att de växtbaserade alternativen och mer foder kan odlas i Europa tar kommissionen fram en rad förslag på hur det kan främjas. Till exempel att medlemsländer kan börja stödja produktion av växtbaserade proteinrika alternativ för människokonsumtion i landet. Rapporten tar även upp att försörjning av forskningsprojekt kring proteinalternativ bör finnas under Horizon Europe, EU:s forskningsprogram.

Att kommissionen har med hur de proteinrika växtbaserade alternativen kan öka i Europa är ett stort steg i rätt riktning för djuren, klimatet och konsumenterna. Eurogroup for Animals, som Djurens Rätt är medlemmar i, ser till att jobba för att rekommendationerna också blir verklighet i EU:s medlemsländer.

Läs mer hos Eurogroup for Animals.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden