Hoppa till huvudinnehåll
Hälsosam mat. Urval av grönsaker, frukter och bär för ketogen kost, rent ätande, växtbaserat, vegetariskt och supermat koncept.
Vegokoll

Det mest rättvisa sättet att få höginkomstländer att äta växtbaserad kost

En rapport från Stockholm Environment Institute (SEI) har bedömt hur höginkomstländer bäst skulle kunna övergå från animalisk till växtbaserad kost.

Det finns övervägande starka bevis för att övergången till en växtbaserad kommer att vara nödvändig i kampen mot klimatförändringar. Den här rapporten undersöker hur det kan göras rättvist, med hänsyn till socioekonomiska aspekter och andra fördelar. Detta kommer att vara viktigt för att samla allmänhetens stöd för köttminskningspolitik, särskilt bland dem som arbetar inom djurhållning eller anser att kött är en viktig del av sin kost och kultur.

Enligt SEI är konceptet med en rättvis övergång allmänt erkänt inom energisektorn men har först nyligen övervägts i livsmedelsindustrins sammanhang. Institutets rapport undersöker vilka intressenter som skulle påverkas mest av en övergång till växtbaserad kost, och vilka som kommer att spela de viktigaste rollerna. Med detta i åtanke anger den följande fem principer för beslutsfattare.

  1. Fasa ner befintlig politik som stöder köttindustrin, såsom subventioner.
  2. Stöd hållbara, djurvänliga köttalternativ.
  3. Säkerställa inkluderande och deltagande planeringsprocesser.
  4. Erbjud stöd till köttindustrins intressenter för att kompensera för eventuella negativa effekter av de tidigare stegen.
  5. Ta itu med grundorsakerna till orättvisor inom köttsektorn.

Dessa steg diskuteras mer i detalj i den fullständiga rapporten.

En rapport som publicerades tidigare i år fann att övergång till alt-proteiner är den lösning som har störst effekt för att hantera klimatförändringar. Enligt siffror har investeringar i växtbaserat protein minst dubbelt så stor effekt som investeringar i hållbart cement, järn, stål, kemikalier eller transporter.

Djurens Rätt står för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Vi kan aldrig acceptera att man ser på djuren som varor, som ting för människor att utnyttja för egna intressen.

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med en valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden