Hoppa till huvudinnehåll

Den gröne slaktaren - inspirerande men komplicerad

Visste du att 90 procent av växtriket är outforskat? Vi har alltså bara börjat resan mot att hitta vad vi kan äta istället för det som slakterierna producerar. Idag har “Den gröne slaktaren” premiär på SVT. Programmet undersöker vilka matupplevelser vi hittills gått miste om och inspirerar till kreativitet. Men det gör samtidigt vego mer komplicerat än det behöver vara.

Det nya programmet “Den gröne slaktaren” på SVT går ut på att en kock som ska laga en kötträtt och ger kändiskocken Paul Svensson en utmaning: han ska laga samma rätt minst lika god - fast helt vegansk. I det första avsnittet är utmaningen att göra en hamburgare vego.

Tillsammans med programledare Anne Lundberg ger sig Paul Svensson inte till närmaste mataffär för att köpa en vegoburgare (vilket ju är ett val alla kan göra nuförtiden). Istället handlar det om att utforska växtriket. 

I premiäravsnittet är det lupin och raps som agerar huvudroller. Och vi får veta att 90 % av växtriket ännu är outforskat när det gäller vad vi kan äta. 

Upplägget med programmet är inspirerande men tyvärr också problematiskt om vi ser det utifrån ett vegoperspektiv.

Foto: SVT

Inspirerande för att det visar vilken outnyttjad potential som faktiskt finns i den växtbaserade maten. Vi har bara börjat utforska vad som finns och vad som kan ersätta det som slakterier producerar.

Men programmet är problematiskt för att det växtbaserade blir också komplicerat. Paul Svensson gör sin hamburgare för första gången och använder lupin och rödbeta som bas. Han experimenterar och provar sig fram. Han har alltså inte riktigt koll på hur det ska smaka i tävlingen mot köttburgar-experten. Tävlingen är riggad till köttburgar-expertens fördel.

Dessutom säger Paul Svensson att det är svårt att göra en bearnaisesås och hamburgare vegetariska.

Och visst, det kan det väl vara beroende på smakpreferenser, vilka ingredienser en vill använda och så vidare. Men idag går det ju också att gå till närmsta mataffär eller restaurang och vi vågar säga att nästan alla kommer kunna erbjuda en vegoburgare. En vegetarisk bea är inte heller så ovanligt att det erbjuds. Så svårt är det faktiskt inte.

Foto: SVT

Vad “Den gröne slaktaren” visar är att vego kan vara spännande, kreativt och utforskande för den som vill.

Samtidigt går det att vända på det.  Vego behöver inte vara spännande, kreativt eller utforskande för den som inte vill. En helt vegetarisk burgare kan också vara något helt (mer fantastiskt och makalöst) än det (förvisso spännande) experiment som serveras i “Den gröna slaktaren”.

 

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden