Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

De gör riktig honung - utan bin

Som veganer ersätter vi kanske oftast honungen  med  till exempel agave- eller lönnsirap. Det finns helt enkelt inget substitut till honung - förrän nu.  Det är startup-företaget MeliBio som har som uppdrag att göra honung som ska vara  molekylärt identiskt med “the real thing” - med samma hälsofördelar och goda smak, utan att några bin är inblandade.

Experter har i flera år varnat om konsekvenserna för den pågående minskningen av pollinerare såsom vildbin, som alltså är annorlunda från honungsbin. Eftersom nästan tre fjärdedelar av världens livsmedelsgrödor är beroende av dessa pollinatörer , skulle det minskade antalet kunna betyda allvarliga problem för den globala livsmedelssäkerheten.

Darko Mandich, medgrundare och VD på Kalifornia-baserade företaget MeliBio, säger till sajten Green Queen att från ett djurvälfärdsperspektiv är bihållning dessutom oetiskt.

 Många människor tror att bin tycker om att producera honung som sin föda, vilket är sant. Men inte under de förhållanden som vi människor har tvingat dem till. Tänk dig hur svårt det är för bin att producera honung som sin föda för att sedan bli fråntagen den maten och få den ersatt med drycker gjorda på socker och vatten med lågt näringsvärde, som ska hålla dem levande under vintrarna.

Bihållning och honungstillverkning är ett ämne som fått mycket mindre uppmärksamhet än andra typer av djurhållning.  MeliBio menar att detta måste förändras och hoppas därför kunna utbilda konsumenter om de utmaningar som finns för bin, bland annat genom sin rapport State of the bees. 

Konsumenter har en fantastisk makt och med varje köp som de gör lägger de en röst på den fråga de håller med om, säger Darko Mandich

MeliBio upplyser inte bara konsumenter utan har också arbetat fram en replika av honung  - utan de skadliga konsekvenserna som kommersiell bihållning har på den biologiska mångfalden.

Föreget använder ny vetenskaplig teknik och syntetisk biologi för att skapa äkta honung som har samma "välbekanta utsökta smak och funktionella fördelar, bara utan att använda bin" som även veganer kan äta.

När vi får chansen att smaka på denna djurfria riktiga honung återstår att se. Melbio säger att förhoppningen är att kunna leverera sina första produkter i USA i slutet på sommaren 2021.

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri summa via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden