Hoppa till huvudinnehåll
tre veganska alternativ från beanit
Vegokoll

Beanit - vegoprodukter av bondbönor

Det nya finska vegoföretaget Beanit tillverkar veganska produkter av bondbönor och har nu lanserat två olika sorter veganska köttbullar samt en burgare.  Dessa är både gluten-och sojafria och finns ute i frysdiskarna.

Bondbönan (även känd som åkerböna eller favaböna) har genom historien varit ett av Nordens viktigaste livsmedel.  Vi har använt bondbönan som livsmedel sedan 1600-talet och nu gör den stor come back! 

I Beanits produkter används torkade bondbönor med proteininnehåll om cirka 25-31 procent! Bönorna mognar under lång tid, torkar på plantan och skördas på senhösten. Sorten som används heter Kontu och är den vanligaste bönesorten i Finland. Den har förfinats i Finland och passar därför väl till finsk jord och klimat. 

Dessutom är bondbönan lämplig för grödrotation, då bönor binder kväve från luften till jorden. Detta innebär att man inte behöver gödsla lika mycket. Åkermarken förblir i gott och bördigt skick när sorterna roteras regelbundet.

Produkterna som Beanit har tagit fram är en burgare som du enkelt kan steka på samt två olika sorters köttbullar, den ena smaksatt med spenat och grönkål och de andra är naturell. Alla produkter är glutenfria. Förpackningarna är om 300-340 g och kostar cirka 40 kr.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden