Hoppa till huvudinnehåll
Elias Lacanne a.k.a. AwesomeVeganDad och son, inklippta mot bakgrund av seitan och grillade grönsaker.

Awesome Vegan Dad om veganism och papparollen

Den andra söndagen i november infaller Fars dag. Dagen till ära har Välj Vego intervjuat Elias Lacanne, för många känd som Awesome Vegan Dad eller ”kungen av seitan”. Elias berättar om övergången till vegansk kost, utmaningarna som småbarnsförälder och sina tankar kring veganism och manlighet.

Hej Elias! Du går under namnet ”Awesome Vegan Dad”, hur kommer det sig att du valde just det namnet?

Hejsan! Det var faktiskt mest för skojs skull och jag hade då inga direkta planer på att göra något seriöst utan ville mest dela recept med lite humor.

 

Vad var det som motiverade dig att bli vegan, och att senare även starta ett Instagramkonto och en blogg om vegansk mat?

Motivationen till att bli vegan kom från att jag fick upp ögonen för hur vi behandlar djuren vi äter. Precis som dom allra flesta andra så visste jag t.ex. inte att grisar är i barnaålder när dom slaktas, att dom lever hela sina liv instängda och att dom plågas i en kammare med koldioxidgas innan dom töms på blod, vilket är svensk standard. När dom skygglapparna föll av så var det ett enkelt beslut. I samband med detta så upptäckte jag hur otroligt mycket mat det finns där man inte använder animalier och jag blev sjukt inspirerad och ville bara stå i köket hela tiden. Med det så väcktes intresset för att skriva recept och laborera i köket. Det var många som frågade om recept när jag delade bilder på maten så därför startade jag min Instagram och blogg.

 

Vad kom först för dig, veganism eller föräldraskap (eller awesomeness)?

Mitt intresse för vegetarisk mat började för ca 10 år sen när min fru tog med mig på en föreläsning av Köttfri måndag. Jag var skeptisk innan föreläsningen men gick därifrån helt omvänd och tyckte väl att det minsta vi kunde göra var att ”offra” en dag i veckan och inte äta kött. Sen efter det så fattade jag ganska fort att det både var gott och enkelt så det rullade på med fler ”offerdagar”. Några år efter det så fick vi barn och när min första son var 2 år så vi beslutade vi oss för att bli veganer. Först då blev jag awesome på riktigt!

 

Nu på söndag är det Fars dag. Vad innebär Fars dag för dig?

Oj, helt ärligt så brukar jag mest tycka det är jobbigt med högtider och traditioner men man får väl se det som en dag att påminna sig själv att man är förälder och tänka på ansvaret man har att fostra sina barn till att bli bra människor.

 

Har ditt sätt att äta och laga mat förändrats sedan du blev pappa, och i så fall hur?

Ja, absolut. Jag vill ju att mina barn ska må bra och växa ordentligt så förutom att maten ska vara god så vill jag ju också att den ska vara näringsrik. Jag tycker att barn ofta är väldig kräsna så det är många gånger en utmaning att laga mat till åtminstone min yngsta son som är fem år nu. Det händer att jag lagar två, ibland tre olika rätter för att alla ska bli nöjda.

 

Är veganismen något som påverkar dig i rollen som pappa, och i så fall hur?

Ja, jag tror jag att jag har lättare för att våga prata om orättvisor och vara ärlig med mina barn om hur världen faktiskt ser ut. Jag är stolt över att vara vegan och över tankesättet det innebär. Känslan av att man gör något bra inspirerar också till att göra positiva förändringar inom andra områden i livet som jag tycker är viktiga, t.ex. miljö, rättvisa, jämställdhet och konsumtion.

 

Vad tycker dina barn om maten som du lagar?

Jag hade ju ljugit om jag sa att mina barn alltid gillar maten jag lagar. Det är allt mellan ”pappa gör väldens godaste mat” till att dom inte ens vill prova för att det inte ser gott ut. Som jag sa tidigare så tycker jag att barn kan vara riktigt kräsna och ganska otacksamma för att vara helt ärlig. Sen om det beror på min mat eller på att barn är som dom är med mat… vem vet?

 

Intresset för veganism har ökat väldigt mycket på senare år, kanske framför allt bland unga kvinnor. Upplever du att det finns stereotyper och fördomar kring veganism som gör den mindre inbjudande för män än för kvinnor?

Kunskapen om vad veganism ens innebär är ju tyvärr ofta låg och det finns många män som tycker att det är manligt att äta kött, tråkigt nog. Sen finns det också mycket myter om att vegansk kost är näringsfattig och det är svårt att få i sig protein m.m. som nog också kan påverka.

 

Vad tror du att skulle behövas för att fler män skulle bli mer taggade på att käka vego?

Mer manliga seitanbiffar med bea och potatis. Nej, men seriöst så krävs det att grottmännen slappnar av lite och inser att manlighet inte har med kostval att göra. Du kan fortfarande gilla stereotypt ”manliga” saker som vegan om det är viktigt för dig. Låt bli att döda djur bara. Du är ingen grottmänniska.

 

Vad skulle du vilja säga till andra pappor och män generellt där ute som är nyfikna på vego?

Våga! Ta ansvar och läs på om djurhållning. Släpp dina fördomar. Jag är ingen djurälskare som har fem katter och fyra marsvin. Jag är en stolt vegan för att jag vet att jag gör något som är moraliskt rätt. Jag är en matälskare och upplever aldrig att jag går miste om något bara för att det inte innehåller animalier. Våga testa produkter och recept så kommer du ganska snart inse hur enkelt och gott det faktiskt är!

Det viktigaste du kan göra för djuren är att välja bort dem från tallriken. Få mer inspiration i brevlådan, helt gratis! Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden