Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Ärtmjölk - nu i Sverige

Nu lanseras den nya veganska drycken Sproud Original Drink, det första mjölkalternativet på den europeiska marknaden baserat på ärtprotein.

Sproud Original Drink/Ärtdryck, som produceras i Sverige, är ett veganskt mjölkalternativ baserat på ärtprotein. Den är fri från laktos, gluten och soja, och har låg fetthalt och lågt sockerinnehåll.Drycken är god i samma sammanhang som mjölk eller andra vegetabiliska mjölkalternativ: till måltiden, frukostflingor och gröt. Den gör sig perfekt i kaffe och smoothies.

Sproud Original Drink lanseras nu brett i dagligvaruhandelns alla stora butikskedjor: Ica, Coop, Hemköp, Willys och City Gross. Den finns även till försäljning på de stora e-handelsplatserna: Mathem.se, Mat.se och Apotea/Delitea.se.

– När kunskapen om alternativ till animala livsmedel ökar, så ökar också viljan att hitta nya miljövänliga proteinkällor. Sproud Original Drink representerar nästa generation av växtbaserade mjölkalternativ, säger Maria Tegman.

Som proteinkälla har ärtan många fördelar jämfört med tidigare generationer av vegetabiliska proteiner, det vill säga soja, nötter och spannmål. Den är rik på protein och innehåller många viktiga aminosyror.

Ärtan, som odlas i Europa, lämnar också ett förhållandevis litet miljöavtryck jämfört med andra vegetabiliska proteinkällor. Den kräver lite vatten, lite landyta och går att odla utan kvävebaserat gödningsmedel. Ärtan kan även raffineras utan användning av kemiska lösningsmedel.

Original Drink är den första produkten från livsstilsvarumärket Sproud, vars produktsortiment har två ben: veganska livsmedel och vegansk sportnutrition. Alla produkter är baserade på ärtprotein utvunnet ur torkade gula ärtor – de är ”powered by peas”.

Det känns stort att kunna vara först i Europa med att presentera nästa vegetabiliska proteinkälla, det vill säga ärtan. Och det i en tid när allt fler konsumenter väljer vegetabiliska alternativ, av hälsoskäl och av omtanke för planeten
Maria Tegman, vice VD på WeMake, företaget bakom det nya varumärket
Thumbnail

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden