Hoppa till huvudinnehåll
kyckling i fabrik
Vegokoll

Allt fler kommuner säger nej till kyckling från Kronfågel

Den 27 maj 2021 meddelade Malmö, Karlstad och Uppsala att de gör som Göteborg och slutar köpa in kycklingkött från Kronfågel efter avslöjanden om missförhållanden på slakteriet utanför Katrineholm. Djurens Rätt avslöjar att även fler kommuner ser över sina inköp.

Aftonbladets granskade program 200 sekunder har i veckan kunnat visa hur kycklingar under lång tid skållats levande på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm trots löften om att det skulle upphöra. Enligt länsstyrelsen i Södermanlands län är bristerna allvarliga och kan leda till stort lidande för djuren. 

Det går inte längre att prata om enskilda misstag när djur hanteras som varor på löpande band, lidandet är rutin i djurfabrikerna.
–  Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall

Upprördheten har varit stor efter programmet och många privatpersoner och konsumenter har reagerat på sociala medier. Men även kommuner har reagerat på det som kycklingarna har utsatts för.

Först ut var Göteborgs stad som tisdagen den 25 maj gick ut med att de slutar köpa in kycklingkött från Kronfågel. Två dagar senare gick även Malmö stad och Uppsala kommun ut med att de stoppar inköp från Kronfågel.

Enligt Aftonbladet är det totalt 90 kommuner som har stoppat inköp från Kronfågel. Här finns ett par av de kommuner som Djurens Rätt har varit i kontakt med eller som uppmärksammats i lokalmedia.

Göteborg

Var först ut med att upphöra med inköpen från Kronfågel.

Helsingborg

Meddelar i kontakt med Djurens Rätt att de stoppar inköp från Kronfågel.

Hultsfred

Lokalmedia skriver att Hultsfred avbryter alla inköp från Kronfågel.

Hässleholm

Har ett samordnat inköpssystem med flera grannkommuner och håller på och diskuterar hanteringen av frågan.

Karlstad

Stoppade torsdagen den 27 maj kommunens inköp från Kronfågel.

Kiruna

Meddelar i ett mail att de inte längre använda Kronfågels produkter.

Malmö

Meddelar i kontakt med Djurens Rätt att de stoppar kommunens inköp från Kronfågel. 

Stockholm

I ett mail till Djurens Rätt meddelar Stockholms stad att de tagit ett beslut att stoppa inköp av kyckling från Kronfågel.

Säffle

Säffle kommun har enligt uppgifter till Djurens Rätt infört köpstopp gällande Kronfågels alla produkter.

Södertälje

Köper sedan tidigare in hönsfärs för att så långt de kan ersätta kycklingkött, detta då de anser kycklinguppfödningen som mycket problematisk ur djurvälfärdsperspektiv.

Trollhättan

Meddelar Djurens Rätt att de avbryter sina inköp från Kronfågel.

Uppsala

Stoppade torsdagen den 27 maj kommunens inköp från Kronfågel. 

Vimmerby

Lokalmedia skriver att Vimmerby avbryter alla inköp från Kronfågel.

Västerås

Håller på och diskuterar sin hantering av frågan.

Växjö

Lokalmedia skriver att Växjö avbryter alla inköp från Kronfågel.

Örebro

Har inlett en kontroll av alla sina leverantörer av kycklingkött och kommer att ställa frågor om hur de arbetar för att se till att detta inte händer. Kommunen väljer liksom Södertälje att efterfråga hönsfärs för att så långt de kan ersätta kyckling med anledning av djurvälfärden inom kycklingindustrin.

Det här kan du göra

Vill du få slut på lidandet i djurfabrikerna? Välj bort kycklingen från tallriken och ersätt det med ett växtbaserat alternativ. Börja med att testa fyra kycklingfria fredagar! Anmäl dig till vår utmaning och få ett mail varje fredag i fyra veckor med härliga recept och massor av tips på hur du lever kycklingfritt. Anmäl dig här!

Hjälp oss att hjälpa kycklingarna! Som medlem i Djurens Rätt är du med och skapar riktig förändring för de djur som är flest och har det sämst. Bli medlem idag!

Djurens Rätt har vid upprepade tillfällen lyft fram att situationen för de kycklingar som föds upp och slaktas i Sverige är under all kritik - men ännu har inga åtgärder tagits av branschorganisationen Svensk fågel. Skriv under uppropet!

Inspireras till olika sätt att ersätta kycklingen från tallriken med kocken Fredrik Kämpenberg som tipsar om hur du lagar kycklingfritt i dessa matlagningsvideosInspireras till mer vego här!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden