Hoppa till huvudinnehåll

70-åriga Jeanette blev vegan efter Veganuari 2020

Vid 70 års ålder tog Jeanette steget till att bli vegan på heltid. I en intervju med Välj Vegos Sarah Mansouri berättar hon om hur den 31 dagar långa utmaningen Veganuari i januari 2020, var startskottet för hennes veganresa. 
- Mina barnbarn sa “gud vad häftigt och vad bra!”. Ingen tyckte jag var knäpp i huvudet som var så gammal och ändå gjorde det, säger Jeanette.

Det är hösten 2019 och den då 70-åriga Jeanette Sjöblom har varit på en hälsokontroll. Läkaren konstaterade att blodfetterna inte såg jättebra ut och menade att det berodde på mejeriprodukter och kött. Därför börjar Jeanette att försöka dra ner på animalier och äta mer grönsaker, men gjorde inget helhjärtat vegoförsök förrän hon i december såg ett Facebook-inlägg från Djurens Rätt om Veganuari.

Veganuari, eller Veganuary som kampanjen heter globalt, hade under januari 2020 över 400 000 deltagare världen över. I Sverige deltog 53 procent fler jämfört med året innan och en av dem var Jeanette Sjöblom. Hon insåg att ett specifikt startdatum för den nya livsstilen skulle kunna vara en vinnande taktik, därför tvekade hon inte att anmäla sig.

– Jag ville få tips och recept om vad jag kunde äta istället. Jag såg fram emot den första januari, jag hade bestämt mig att börja gå över till helt vegansk mat istället, säger hon.

När det nya året kom gick Jeanette direkt över från att vara köttätare till att bli vegan – och den övergången upplevde hon inte som svår. Det som förvånade henne mest var den nya världen av vegoprodukter som fanns att upptäcka.

– Det går ju i princip att äta precis som “vanligt” om man kan säga så, det finns ju ersättning för nästan allt. Jag behövde inte sakna någonting egentligen, säger Jeanette Sjöblom och påpekar också att hennes hälsa blev bättre.

Jeanette och hunden Ivar.
Fotograf: Pernilla Sjöholm

 

Fastän hon inte har någon i sin omgivning som är vegan så fick Jeanette många hejarop från familjen när hon berättade att hon nu var vegan.

– Mina barnbarn sa “gud vad häftigt och vad bra!”. Ingen tyckte jag var knäpp i huvudet som var så gammal och ändå gjorde det. Det fanns väl en viss förvåning men jag möttes bara av glädjerop, säger Jeanette och skrattar.

När så veganmånaden och januari tog slut var det självklart för Jeanette att hon skulle fortsätta äta vego.

– Tanken var aldrig att jag skulle sluta för att Veganuari tog slut. Men utan startdatum är jag inte säker på att jag hade gått in för det så mycket. Det kan hända att jag hade bytt ut vissa saker, men Veganuari var ju absolut det som gjorde att nya livsstilen började, det var inkörsporten, säger hon.

Det där med osten

Tidigare försök att gå över till vegosidan körde fast av en klassisk anledning: ost.

– Jag åt väldigt mycket ost innan och tycker att det är jättegott om jag ska vara ärlig. Det är inte en orsak till att inte bli vegan kan jag tycka, för det är bara en liten grej egentligen i det hela.

Dagens veganost är inte något vidare, tycker Jeanette. Viss riven ost funkar till tacos, men i övrigt utesluter hon ost helt och hållet.

– Det finns ju andra bra pålägg, till exempel sojabaserade skivade pålägg istället för skinka på mackan, det är jättegott tycker jag.

Snart har Jeanette levt som vegan i ett år och den största insikten är djurens situation.

– Jag har trott att djuren i Sverige har det ganska bra och har lärt mig hur jävligt de också blir behandlade. Så det finns ingenting som rättfärdigar att man ska äta något som kommer från djur när de blir så illa behandlade.

Kommer du fira ettårsdagen av ditt vegoval på något sätt?

– Jag vet inte, haha. Kanske med lite glass!

Vad vill du säga till läsaren som funderar på att delta i Veganuari 2021?

– Om du har älsklingsrätter som du känner att du inte klarar dig utan, så finns det så många andra produkter – så du behöver ju egentligen inte ge upp någonting. Det går att ta ett vanligt recept i sin vanliga kokbok och byta ut alla saker. Du behöver inte offra något egentligen, utan kan leva likadant.

Om du skulle utmana någon att testa Veganuari 2021 – vem väljer du då?

– Mitt barnbarn Fanny tar jag då!

Veganuari – utmana dig själv och andra

Vill du testa att äta helt veganskt en månad? Eller har du en kompis som du vill utmana att anmäla sig till Veganuari? Ni kan också anta utmaningen tillsammans! Det enda du behöver göra är att gå klicka på länken nedan och anmäla dig eller din vän. Direkt efteråt kommer ett bekräftelsemejl med ett startkit där du får inspiration, inköpslista och tips, så att början på vegomånaden ska bli så smidig och smaklig som möjligt!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden