Hoppa till huvudinnehåll

Vett & etikett till en djurvänlig jul - experternas svar på läsarnas dilemman

Hur gör du egentligen för ett få en mysig och djurvänlig jul? Hur ska du hantera jobbiga situationer vi julbordet som vegan eller vegetarian? Och hur gör du med djurvänliga julklappar? Här reder våra experter ut läsarnas dilemman!

Hjälp min familj att våga vego

Jag har erbjudit mig att laga ALL julmat eftersom jag vill ha en djurvänlig jul. Min familj är inte vegetarianer men har sagt att de kan tänka sig äta mer vego – om det är gott. Hur ger jag dem en wow-upplevelse? Och vilken taktik ska jag välja för att lyfta djurens situation utan att förstöra julfriden?

Svar:
Mitt bästa tips inför en grön jul med familjen är att veganisera enkla rätter som familjen är vana att äta under högtiden.

Du kan till exempel laga en vegansk Janssons frestelse, göra egna veganska köttbullar eller köpa färdig vegosill. Du hittar massvis med recept här.

Att lyfta djurens situation är alltid känsligt och det blir extra känsligt vid julbordet när någon kanske redan sitter och äter ett djur. Serveras det delvis eller helt och hållet veganskt tycker jag att du ska använda positiv uppmuntran genom att lyfta att den goda maten ni äter är helt utan djur.

Skulle du ändå vilja lyfta ämnet kan du förslagsvis prata om det på ett allmänt sätt, exempelvis ”det är synd att så många djur äts under dessa högtider, tur att vi kunde införa så många växtbaserade rätter i år, det känns roligt!”.

Alltså tycker jag att familjen ska få beröm och uppmuntran när de är villiga att testa på nya rätter under en väldigt traditionell högtid. Lycka till!

/Francesca Vilches, enhetschef djurvänlig konsumtion på Djurens Rätt och författare till kokboken Helt enkelt veganskt

Vill ha djurvänlig julklapp

Jag önskade mig djurvänliga julklappar, men av pappa råkade jag få en jacka med pälsdetaljer – ett ärligt misstag såklart och jag vill inte såra hans känslor. Borde jag bara ha på mig den ändå, eller? Och kunde jag gjort något för att förenkla djurvänliga julklappsköp för nära och kära? Tack!

Svar:
Jag förstår ditt dilemma till hundra procent! Vi vill inte såra, vi vill visa tacksamhet och vi vill samtidigt stå upp för oss själva och djuren.

Som vegan i över 20 år har jag tampats med detta i stort sett dagligen. Och jag tänker att de relationer som utvecklats bäst är de som jag visat ärlighet i, samt att de flesta föräldrar vill peppa sina barn till att just stå upp för sig själva.

Därför vill jag uppmuntra dig till att vara rak med pappa. ”Pappa, tack så mycket för att du tänkte på mig och köpte mig en jacka. Men vet du? Jag såg att det var päls på den och som du vet så är det viktigt för mig att djuren ska få leva. Det kommer att vara svårt, kanske till och med omöjligt, för mig att ha den här jackan på mig. Jag fattar om du tycker det låter märkligt, men så här är det för mig. Går den att byta?”

I mitt arbete möter jag många som har känt sig lurade för att ingen berättat för dem tidigare hur djuren har det – att ingen tidigare hjälpte dem att utesluta djur ur sin konsumtion.

Mot bakgrund av det tänker jag: kör en uppmuntringskampanj lagom till julhandeln. Mejla och messa länkar till bra dokumentärer och tipsa om platser som säljer produkter som bidrar till en bättre värld för djuren.

Genom Djurens Rätt kan du hitta tips om djurvänliga kläder och hemnära produkter och försök att hålla en positiv ton i stil med: ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

På så sätt tror jag att lusten och engagemanget hos de som ska handla till jul blir större och chansen ökar att de ska hitta något som överensstämmer med dina värderingar.

Och tänk om du till och med skapar en ny djurvän på köpet? Heja!

/Nina Färdig, driver sedan 2010 Green Laces som är Nordens ledande veganska skobutik.

Ska jag klaga på julbordet?

På årets julbord med jobbet erbjöds jag kokt potatis, knäckebröd och grönkålen som låg som dekor runt julskinkan. Jag är besviken men känner mig förmäten om jag klagar. Vad är rimliga förväntningar?

Illustration: Jens Magnusson


Svar:
Herregud, det är inte att klaga om du bara påpekar det uppenbara – det här är ju galenskap! Självklart ska även du få ett dignande julbord (om än i miniformat), det är ingen diskussion.

Jag skulle inte gå på hårt från början utan snällt frågat: Trevlig plock att börja middagen med … när kommer resten av maten? Om de ser frågande ut så se lika frågande ut tillbaka.

Om de inte kan fixa till något snabbt där och då så mejla din chef eller ansvarig efteråt och uttryck din besvikelse. Om du är en sån (som jag) så erbjud dig att hjälpa till med tips på produkter, recept och länkar till nästa år.

Eller ännu hellre, föreslå att ni alla borde käka ett grönare julbord nästa år, det är väl ändå dags?

/Mattias Kristiansson, grundare och chefredaktör på VEGO samt kokboksförfattare aktuell med Baka veganskt

Vill slippa pikar och skämt

Blotta tanken på julen ger mig lite ångest. Jag älskar min familj men kommer garanterat få höra ”du äter upp djurens mat” och så vidare. Jag gillar inte konflikter men har en stark önskan om att slippa pikar om mina val för djuren. Några tips?

Illustration: Jens Magnusson


Svar:
Låter minst sagt trist! Jag tänker att det går att lösa på två sätt, även om det förstås beror på din familj och hur de är. Jag har två förslag.

Förslag ett är att berätta hur du känner. Bryr de sig om dig (vilket jag antar) borde de kunna låta bli att leverera sådana kommentarer om du ber dem att inte göra det. Skicka ett mejl eller ett julkort där du förklarar att pikar som dessa gör dig ledsen.

Säg att du låter bli att kommentera vad de äter under julen för julfridens skull, och då vill du att de låter bli att kommentera din. Skriv att du älskar dem och längtar efter att umgås i jul, men att du tycker denna detalj är jobbig och att den gör dig ledsen. Då hinner ni förhoppningsvis reda ut detta innan själva julhelgen, så att ni kan fokusera på att umgås och ha det bra när ni ses.

Förslag nummer två är utpressning. Är de inte lika omtänksamma som jag hoppas, gör det till en utmaning. Säg att du har världens bästa julklappar (vilket du då i och för sig måste ordna) och att de endast får dem om de klarar av en jul utan att kommentera vad du äter.

Kanske kan de få en extra julklapp om de smakar på vegosillen, som en extra krydda till utmaningen? Faller det rätt kan det bli en rolig tävling ni kan skratta åt, när ena föräldern börjar säga “du äter ju upp…” men kommer på sig själv halvvägs med att riskera sin julklapp.

Det finns förstås en risk för att dålig stämning uppstår om de inte klarar av det, och blir utan julklappar från dig. Men då har de ju något att se fram emot nästa jul istället.

/Peter Nilsson, ansvarig för sociala medier på Djurens Rätt (och därför van att handskas med konflikter)

Texten är ett utdrag från Tidningen Djurens Rätt nr. 4/2020, hela artikeln hittar du i tidningen som skickas till medlemmar i Djurens Rätt. Är du inte redan medlem så ingår tidningen i det välkomstpaket du får om du blir medlem idag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden