Hoppa till huvudinnehåll
Ärtprotein i olika steg av förädlingsprocessen i små högar på marmoryta
Vegokoll

Sveriges första proteinfabrik är invigd!

Marknaden för växtbaserade proteiner har vuxit explosionsartat de senaste åren, men hittills har Sveriges möjlighet att producera protein helt inom landets gränser varit begränsad. Nu ändras det i och med invigningen av proteinfabriken GroPro i Bjuv som bl.a. framställer proteinkoncentrat av lokalt odlade gröna ärtor.  

Den 19:e januari invigdes GroPro, den första fabriken för växtbaserade proteiner med hela sin produktionskedja i Sverige. Fabriken har upprättats i Bjuv i nordvästra Skåne och på plats under onsdagen var ingen mindre än landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg som fick äran att förrätta själva invigningen.

De senaste åren har marknaden för växtbaserade proteiner vuxit så det knakat, och GroPro blir nu det första företaget som tillverkar proteiner från baljväxter som vuxit, förädlats och paketerats i Sverige - något som ger Sverige helt nya möjligheter att ta en ledande position på marknaden för växtbaserat protein.

GroPro berättar i ett pressmeddelande att den huvudsakliga råvaran som används är gröna ärtor från Skåne och södra Halland, men att även försök med andra svenska baljväxter som gula ärtor och åkerbönor har gett gott resultat. Tillverkningen sker genom en innovativ, miljövänlig teknik, utan kemikalier och med ett minimum av energi. Proteinkoncentratet som framställs kan sedan användas för att ersätta kött och t.ex. importerad soja. Läs mer om sojaodling här.

Näringsdepartementet uppger i ett pressmeddelande att anläggningen är ett viktigt bidrag till en ökad svensk, hållbar livsmedelsproduktion. Efterfrågan på både växtbaserade- och svensktillverkade produkter är stor, och GroPro kan hjälpa till att möta dem båda på samma gång.

Landsbygsminister Anna-Caren Sätherberg säger i pressmeddelandet att ett hållbart samhälle kräver ett hållbart livsmedelssystem, och att proteinfabriken i Bjuv är ett exempel på den spännande utvecklingen som sker inom det svenska livsmedelssystemet.

En ökad försörjning av svenskproducerade växtproteiner ligger helt rätt i tiden. Ett hållbart livsmedelssystem bidrar till att vi kan öka svensk livsmedelsproduktion och fortsätta exportera livsmedel av hög kvalitet, säger landsbygdsministern.

Vi på Välj Vego ser fram emot att läsa mer om GroPro, och är nyfikna på vilka nya vegoprodukter proteinfabriken kommer möjliggöra utveckling av!

Var med och driv på vegoutvecklingen! Som en del av Djurens Rätt arbetar Välj Vego för halverad köttkonsumtion till 2030. Vi vill driva på vegoutvecklingen och göra det lättare för konsumenter att välja vego. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden