Svenskodlad vegansk färs - gjord på 4 ingredienser
Sötlupin, gråärt, åkerböna och raps (och en gnutta salt) - allt från svenska åkrar. Den växtbaserade färsen från Färsodlarna är en riktig uppstickare med svenska baljväxter som togs fram för att hitta ett hållbart alternativ till den köttprodukt som används allra mest i Sverige - köttfärsen.
Under våren 2017 samlade den icke-vinstdrivande hållbarhetsorganisationen Axfoundation matleverantörer, kockar, lantbrukare och forskare på dess utvecklingscentrum för framtidens hållbara mat.
Målet var att tillsammans få svar på: Kan vi hitta ett alternativ till den köttprodukt som används allra mest i Sverige, köttfärsen?
Tid ägnades åt att utforska svenska proteingrödor i jakt på rätt näringsinnehåll och smak. Slutligen utsågs svenskt odlad sötlupin, gråärt och åkerböna som värdiga färsväxter. För att kunna binda ihop de näringsrika baljväxterna tillsattes slutligen rapspasta från kallpressad rapsolja.
Det enda som tillsatts utöver det är en gnutta salt. Smaksättningen i övrigt står konsumenten för och färsen ska användas precis som vanlig köttfärs.
– Vi är mycket stolta över denna unika innovation. Vårt mål på Färsodlarna är att ge människor tillgång till fantastisk, god, växtbaserad mat som är lätt att tillaga. Då gör vi det enkelt och gott att minska sitt klimatavtryck, säger Oddgeir Hole, VD på Färsodlarna.
Den innovativa färsen från Färsodlarna finns i utvalda butiker runtom i landet.