Hoppa till huvudinnehåll

Veganska ballerinakex

En av Sveriges största vegoprofiler Mattias Kristiansson bjuder på ett smakprov från sin nya bakbok "Baka veganskt". Här får vi klassikerna som är älskade av alla och som finns i mångas barndomsminnen: Ballerinakexen - men här i vegansk tappning!
Förutom att det är otroligt gott, så kommer du dessutom att imponera gästerna när serverar ett fat egenbakade ballerinakex.

Fika
Under 30 min
Barnvänligt

Ingredienser

25 portioner

Kakdeg

200 g mjölkfritt margarin, tärnat
1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk vatten
2 msk kakao

Nougatfyllning

100 g mörk choklad, hackad
100 g nötkräm
  1.  Lägg ner margarin, socker, mjöl och vaniljsocker i en matberedare. Mixa ihop tills du har ärtstora bitar.
  2. Häll ner vattnet och mixa snabbt ihop. Dela degen på hälften. Arbeta ihop den ena degen på ett arbetsbord. Överarbeta inte, då blir kakorna sega. Plasta in och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  3. I den andra degen arbetar du in kakaon och när du har en smidig deg plastar du in även den och låter vila i minst 30  minuter i kylen.
  4. Kavla ut chokladdegen tills den är ca  3 mm tjock. Ta ut rundlar om ca 6 cm  i diameter. Lägg på bakplåtspappers- klädda plåtar.
  5. Kavla ut den naturella degen och ta ut rundlar om ca 6 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten med kakmått, kork eller tyll. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
  6. Grädda samtliga kakor i 8–10 minuter tills de börjar få färg i kanterna. Ta ut och låt svalna helt.
  7. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Blanda ner nötkrämen och smält ihop. Häll över i en skål och låt stelna till lagom fast konsistens i kylskåpet.
  8. Spritsa en klick nougatfyllning på varje chokladkaka. Lägg på en ljus kaka och tryck till lätt. 

    Psst... Missa inte Välj Vegos intervju med Mattias Kristiansson här!


 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden