Hoppa till huvudinnehåll

Vegansk Biff Wellington à la Jävligt Gott

Gordon Ramsay är kanske världens just nu mest kände kock och hans paradrätt får nog sägas vara Biff Wellington. Här får vi den serverad (ja, eller nästan, vi får ju receptet alltså!) av Gustav "Jävligt Gott" Johansson, från hans kokboken Klassiska rätter på veganskt vis: hållbara recept på maten du inte kan vara utan. En rätt som passar utmärkt när du vill imponera familj och vänner - och bevisa att vegansk mat är jävligt gott!

ca 1,5 timme
Middag

Ingredienser

8 portioner

Biff Wellington

500 g formbar vegofärs
1/2 rödbeta
1 1/2 msk mörk grönsaksfond
2 tsk tomatpuré
500 g portabellosvamp
1 msk svampfond
1 paket rökt tofu à 230 g, gärna YiPin
½ dl engelsk eller fransk senap (Colemans eller Dijon)
1 paket vegansk smördeg à 250 g
½ dl havregrädde till pensling
salt och svartpeppar
1 msk vegosmör att smörja formen med

Till servering

Valfri potatis
Grönsallad
Rödvinssås
 1. Tina den formbara färsen om den är fryst genom att låta den ligga framme på ett fat i rumstemperatur i cirka 45 minuter. Skala och finriv rödbetan med ett rivjärn.
 2. Blanda ihop vegofärs, rödbeta, grönsaksfond och tomatpuré till en smet och smaka av med salt och svartpeppar. Forma färsen till en cirka 2 dm lång och 5 cm tjock ”korv” och ställ i kylskåpet så länge.
 3. Borsta bort eventuell jord från svampen och grovhacka den. Lägg i en matberedare eller blender och kör till ett fint hack.
 4. Hetta upp en torr stekpanna och stek svampen på hög värme i cirka 10 minuter tills all vätska ångat bort.
 5. Tillsätt svampfond och svartpeppar och rör om så att allt blandas. Smaka av med lite mer fond och peppar. Ställ åt sidan så länge.
 6. Skär tofun i så tunna skivor du kan, 1-2 mm tjocka. Lägg ut ett stort ark plastfolie, 4-5 dm långt, på en skärbräda.
 7. Lägg tofuskivorna i mitten av arket i ett lätt överlappande mönster som är cirka 2 x 2 dm stort, lika långt och med samma omkrets som färsbiffen. 
 8. Bred ut svamphacket ovanpå tofuskivorna och platta ut så att det täcker jämnt. Lägg färsbiffen i mitten av tofun och svampen och pensla ett tunt lager senap på färsen.
 9. Ta tag i ena långsidan av plastfolien och vänd upp tofun över färsrullens ovansida. Använd sedan plastfolien för att rulla färsrullen över resten av tofun på andra sidan, precis som du skulle ha rullat ihop en sushirulle. Snurra ihop foliens ändar hårt så att färsrullen blir så kompakt som möjligt. Du kan behöva sticka ett hål i plastfolien så luft kan komma ut. Lägg rullen i frysen i 10 minuter så att den får sätta sig.
 10. Sätt ugnen på 230 grader och smörj en ugnsfast form med vegosmör. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Ta försiktigt ut färsrullen ur plastfolien och lägg den mitt på smördegsarket.
 11. Rulla försiktigt upp smördegen från långsidorna över mitten på färsrullen, de bör precis täcka den. Vik sedan upp smördegens kortsidor och förslut dem genom att trycka ihop försiktigt.
 12. Vänd rullen upp och ner och lägg den med skarven nedåt i ugnsformen. Skär ett mönster i smördegens ovansida (detta ser till att ånga från färsen kan dunsta ut och inte koka inuti smördegen) och pensla sedan med havregrädde.
 13. Ställ formen mitt i ugnen  i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och baka i 20-30 minuter tills rullen fått fin färg på ovansidan och känns fast rätt igenom när du sticker en provsticka i den.

Får du mersmak av recept från Jävligt Gott? Förstår det! Du hittar hans kokbok Klassiska rätter på veganskt vis här.

Foto: Stefan Wettainen

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden