Hoppa till huvudinnehåll

Scrambled kikärtor

En vegansk version av äggröra för dig som tröttnat på att göra scrambled tofu. Här kör vi en variant med kikärtor istället. En saligt god röra som kan ätas som tillbehör på brunchbordet, eller varför inte som pålägg på frukostmackan? Bonus: Superenkel, få ingredienser och snabb att göra!

ca 25 min
Under 30 min
Frukost

Ingredienser

2 portioner

Scrambled kikärtor

1 paket kikärtor 400g
2 kryddmått gurkmeja
2 kryddmått spiskummin
1 kryddmått liquid smoke alternativt 2 kryddmått smoked paprika
1 stor nypa kala namak (svart salt som ger äggliknande smak. Finns i vissa hälsokostbutiker. Kan uteslutas)
5 matskedar vegansk creme fraiche tex Oatly iFraiche
Rapsolja (till stekning)

Till servering

4 skivor bröd
Växtbaserat smör
2 tomater, hackade
En näve färsk spenat, hackad
Vegiar (vegansk kaviar, finns ofta i kyldisken bland annan kaviar i mataffären)
  1. Sila bort spadet från kikärtorna i ett durkslag (spara dock gärna spadet! det kan användas istället för ägg i tex vegansk bakning! Det håller sig i ca 3 dagar i kylen)
  2. Häll kikärtorna i en bunke och  mosa med en gaffel tills du får en chunky röra.
  3. I en annan skål, blanda gurkmeja, spiskummin och kala namak. Blanda sedan ihop med kikärtsröran och häll i liquid smoke.
  4. Häll över i en oljad stekpanna och stek på medelhög värme i ca 10-15 eller tills röran börjar "torka ut" litegrann och du har en äggröre-aktig konsistens. Rör om under tiden.
  5. Bre brödskivorna med smöret, häll på scrambled kikärtorna och toppa med tomater, spenat och en klick Vegiar!

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden