Hoppa till huvudinnehåll
vegansk kola med pistagenötter och flingsalt serverad på vit bräda

Vegansk kola med pistage & flingsalt

Ta julgodiset till nästa nivå med det här receptet på vegansk kola. Du kan variera topping med dina egna favoriter!

30 min
Jul
Glutenfritt
Fika
Barnvänligt
Veganiserad
Efterrätt

Ingredienser

Kola

3 dl socker
3 dl soja- eller havregrädde
50 g mjölkfritt margarin
1 ½ dl ljussirap
½ tsk ättika
1 krm salt

Topping

1 dl hackad pistage
1 msk flingsalt
  1. Koka upp alla ingredienser till kolan i en kastrull på svag värme. Kolasmeten ska bli 125 grader,  mät med termometer eller gör ett kultest för att veta om kolan har rätt konsistens. Det tar cirka 25-30 min.  Blir den över 125 grader får den istället en knäckig konsistens. Blir den under 125 grader, kring 120 grader beter den sig som tjock kolasås.
  2. Klä två brödform eller en mindre ugnsform med bakplåtspapper och häll över kolan.
  3. Strö på pistagenötter samt flingsalt och låt svalna helt.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden